08-03-2012, 15:02
Babka piaskowa
Składniki:
* 5 jaj
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego, kilka kropli Aromatu pomarańczowego DR. Oetkera
* 3/4 szklanki mąki pszennej, szklanka mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* sok z cytryny
* 1/2 szklanki oleju
* lukier (może być gotowy, w proszku)
* mleko.
Sposób przyrządzania
Jajka ubijamy dokładnie z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Dodajemy aromat oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy, wlewając stopniowo sok z cytryny i olej, do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Formę z kominkiem posmarować dokładnie margaryną i oprószyć mąką. Wlać ciasto, piec w temp. 180 stopni C ok.. 50 min. Polewę w proszku wymieszać z mlekiem i posmarować ostudzone ciasto.