24-03-2022, 16:43
Artemisia Vulgaris
Bylica była bardzo popularna wśród Anglosasów i druidów, ponieważ była jednym z dziewięciu ziół, które skutecznie zwalczały zło i trucizny, ale Niemcy wiedzieli również, że to lecznicze zioło i korzeń bylicy mają dla nich ogromne znaczenie.
Bylica jest uważana za matkę ziół i była kojarzona z czarami i rytuałami płodności.
W średniowieczu był używany w leczeniu niepłodności oraz jako środek poronny.
Powszechne było przekonanie, że roślina ta pomaga zmęczonym stopom stanąć na nogi.
W średniowieczu była to jedna z największych roślin pod względem powszechnego przekonania .
Podobnie jak Krwawnik Pospolity jest jednym z najstarszych ziół leczniczych.
Aż do XX wieku bylica była szeroko stosowana w medycynie ludowej w leczeniu padaczki.
W tym celu wykorzystano korzeń, który jest zbierany w październiku.
Użyto do tego włókienek, są to małe, cienkie włókna, które wychodzą z głównego korzenia.
Zostały one wysuszone i sproszkowane.
Dorośli zjadali łyżeczkę przed lub po ataku.
Ząbkującym dzieciom dano korzenie do gryzienia.
Bylica była wówczas nazywana również dziewicą, ponieważ herbata z niej przygotowana miała pomagać w miesiączce, która nie nadeszła.
Niestety pyłek bylicy wywołuje alergie.
Dlatego alergicy powinni zostać przetestowani przed jego zażyciem.
Występowanie
Bylica lubi rosnąć na poboczach dróg, obrzeżach pól i krzakach.
Ale rośnie też często i obficie w ogrodzie, jeśli tylko na to pozwolisz.
Uprawa w naturalnym ogrodzie i na balkonie
Bylica to wytrzymała roślina ozdobna.
Uwielbia pełne słońce i lubi suche.
Bylica może osiągnąć wysokość około 2 metrów i całkiem dobrze radzi sobie w rabatce ziołowej.
Prekultura może odbywać się od marca do maja.
Sadzenie odbywa się wtedy od maja do września.
Przy czym należy upewnić się, że małe rośliny nie padną ofiarą ślimaków.
Jeśli chcesz zasiać go bezpośrednio w grządce, możesz to robić od kwietnia do czerwca.
Ziarno jest po prostu dociskane.
Zbiór i suszenie
Odetnij zioło, zwiąż i wysusz w zacienionym, ale ciepłym miejscu.
Wytnij około 60 cm od wierzchołka rośliny.
Należy to zrobić przed otwarciem kwiatów.
Ponieważ jak tylko się otworzą, liście stają się gorzkie i nie nadają się już do przyprawiania.
Czas zbiorów korzenia to późna jesień.
Suszona bylica utrzymuje swoje działanie i smak przez około 1 rok.
Odpowiednie do przechowywania w ciemnych szklanych słoikach lub papierowych torebkach.
Używaj w kuchni/gospodarstwie domowym/kosmetykach/hodowli zwierząt
Bylica jest używana w kuchni jako przyprawa do tłustych potraw, ponieważ pozwala nam lepiej trawić tłuste potrawy. Zwłaszcza z pieczoną gęsią i wieprzowiną.
Ale również bardzo dobrze smakuje jako przyprawa do sałatek.
Dawniej dodawano go również do wszelkiego rodzaju zup.
Jego smak sprawdza się również na patelni grzybowej.
Hildegarda von Bingen zaleciła gotowanie bylicy jak szpinak i zjedzenie jej.
Tak przygotowany powinien rozgrzać chory żołądek.
Przygotowanie herbaty
1 – 2 łyżeczki suszonej bylicy
1/4 litra wody
Ziele zalewamy wrzątkiem i przykrywamy na około 5 minut.
Proszę nie parzyć dłużej, w przeciwnym razie herbata stanie się zbyt gorzka.
W razie potrzeby przefiltruj i dosłodź odrobiną miodu.
Tę herbatę można pić przy problemach menstruacyjnych.
Ma bardzo silne działanie i dlatego nie powinno się go pić więcej niż maksymalnie 3 filiżanki.
Tę herbatę można również stosować do płukania gardła lub płukania ust przeciwko nieświeżemu oddechowi.
Kąpiel stóp
Jeśli cierpisz na zimne stopy, mogę polecić kąpiel stóp z bylicą.
Do tego trzeba zrobić mocny napar z liści Bylicy.
Odstaw na 15 minut i wymieszaj z ciepłą wodą w misce, w której zmieszczą się Twoje małe nóżki.
Jak tylko kąpiel stóp ostygnie, osusz stopy i załóż ciepłe skarpetki i pozwól stopom odpocząć przez pół godziny.
Olej z Bylicy
Możesz zrobić olej z bylicy na zmęczone stopy lub nogi.
W tym celu bierzesz kwiaty, liście, a także korzeń. Wszystko dobrze zmiażdżyć i wlać do szklanki, a następnie polać wybranym olejem.
Całość umieść w ciepłym, ale niezbyt słonecznym miejscu, aby zaparzyć przez 3-4 tygodnie.
Należy go codziennie wstrząsać i zwracać uwagę na rozwój pleśni.
Po czasie parzenia wszystko jest odfiltrowywane i przelewane do czystej i wysterylizowanej butelki.
Olej ten należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Możesz wetrzeć go w stopy i nogi przed snem.
Nalewka z bylicy
Ponieważ bylica znana jest ze swojego działania na trawienie, nalewkę tę można stosować na problemy żołądkowe i jelitowe.
Ale ta nalewka pomaga nam również przy zmęczonych stopach i nogach.
Aby zrobić tę nalewkę, tym razem musisz zebrać korzenie bylicy.
Miażdży się je i olewa 60% alkoholem.
Pozostaw na 3-4 tygodnie i odfiltruj.
Proszek z bylicy
Do tego proszku suszy się i kruszy całe zioło.
Najlepiej w blenderze lub moździerzu.
Powinien skończyć w proszku.
Szczyptę tego proszku można przyjmować 6 razy dziennie na niepokój lub skurcze.
Skutki uboczne
Kobiety w ciąży nie powinny go brać ze względu na jego działanie poronne.
Preparatów z bylicy należy również unikać, jeśli masz gorączkę.
Osoby uczulone na pyłki powinny go spożywać ostrożnie!
Należy pamiętać, że ta prezentacja nie zastępuje wizyty u lekarza lub naturopaty.
Proszę również o zapoznanie się z moją notatką przed ewentualną aplikacją!
Palenie Bylicy
Kadzidło bylicy odpędza złe duchy, co w dzisiejszych czasach można porównać do negatywnych myśli.
Negatywne myśli bardzo szybko wyparowują z kadzidłem z bylicy.
Zwłaszcza podczas przesileń letnich i zimowych, a także w ostre © noce, bylica jest często wędzona, ponieważ utrzymuje wszystko, co negatywne, z dala od domu i podwórka.
Uważa się, że ten zwyczaj pochodzi od Niemców.
Magiczne właściwości
Noszony amulet z bylicą chroni przed złym okiem, czarami
A także zaczarowane choroby.
W przeszłości w domu wisiały bukiety z bylicy, aby chronić je przed demonami i piorunami.
źródło