25-03-2022, 14:48
Herbata zielona Aracha z Japonii
Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści.
Jedynej obróbce jakiej podlegają zebrane liście to proces suszenia.
Charakteryzuje ją mocny goryczkowy, rześki smak i aromat świeżych liści.
Susz dość drobny, z dużą ilością pyłu i kawałkami łodyg.
Właściwości Arachy
Wzmacnia układ immunologiczny, doskonale oczyszcza organizm z toksyn i przyczynia się do zapobiegania chorobom nowotworowym, a to dzięki bardzo dużej ilości katechiny, jednego z najistotniejszych dla zdrowi składników zielonej herbaty.
Herbata zielona Aracha – jak parzyć?
Należy parzyć 3g na 150ml wody.
Optymalna temperatura wody to 80ºC, czas 1 parzenia to 1 minuta, czas drugiego parzenia to 30 sekund.
Koniecznie należy parzyć co najmniej dwukrotnie, ponieważ liście herbaty oddają w kolejnych parzeniach wiele istotnych mikroelementów.
źródło