28-03-2022, 16:16
Karak Chai
Pyszną mocna, mleczna herbata o karmelowym kolorze
Karak Chai to styl Masala Chai, który tłumaczy się z hindi na „mocną herbatę”.
Jest bogata i kremowa dzięki skondensowanemu mleku i zwykle zawiera mniej przypraw niż Masala Chai.
Przepisy różnią się w różnych rodzinach, a niektóre mogą zawierać szafran.
Składniki na 6 porcji
4 Tetley British Blend lub Orange Pekoe w torebkach
13 strąki Kardamonu, popękane
1 laska Cynamonu o długości 3 cali
3 Łyżka (lub więcej) cukier
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Zagotuj 6 filiżanek wody w średnim garnku lub czajniku.
Dodaj torebki herbaty, Kardamon, Cynamon, cukier i ekstrakt waniliowy i wróć do wrzenia.
Wymieszaj odparowane mleko i ponownie wróć do wrzenia, uważnie obserwując, aby herbata się nie zagotowała. Zmniejszyć ogień na średnio niski i gotować na małym ogniu, aż będzie gęsty, kremowy i karmelowy, około 30 minut. (Im dłużej herbata się gotuje, tym będzie mocniejsza i bardziej kremowa).
Przecedź herbatę przez sitko o drobnych oczkach do kubków; wyrzuć przyprawy i torebki herbaty.
Najlepiej z wysokiego, smukłego czajniczka w stylu arabskim.
https://www.bonappetit.com/recipe/karak-chai
https://www.czajnikowy.com.pl/kardamon-w...herbaty-2/
https://www.bonappetit.com/recipe/karak-chai
https://everylittlecrumb.com/karak-chai/
https://www.youtube.com/watch?v=i-83ub_OJHc