Pochrzyn
#3

   
Dioscorea Polystachya
Gatunek rośliny z rodziny pochrzynowatych (Dioscoreaceae). 
Pochodzi z Azji Wschodniej (Chiny, Japonia, Korea), rozprzestrzenił się też w innych regionach o klimacie tropikalnym
Zastosowanie
Roślina lecznicza-Surowiec zielarski
Kłącze Pochrzynu chińskiego (Dioscoreae oppositifoliae rhizoma) – wysuszone, całe lub połamane kłącze, pozbawione kory zewnętrznej i włóknistych korzeni, zebrane zimą po uschnięciu łodygi i liści.
Roślina uprawna
Jadalne bulwy i owoce, uprawiana także w Polsce. 
Wymaga bardzo ciepłych, słonecznych i wilgotnych stanowisk. 
Bulwy dziko rosnących pochrzynów były spożywane w czasach głodu. 
Są jadalne po upieczeniu lub ugotowaniu. 
Z wysuszonych bulw otrzymuje się też mączkę, która jest gorzka w smaku, ale można ją pozbawić gorzkiego smaku przez wypłukanie w wodzie. 
Jest uprawiany (również w Polsce) jako roślina ozdobna. 
Ze względu na klimat może być u nas uprawiany jako roślina jednoroczna. 
W ciągu jednego sezonu wegetacyjnego jego pędy osiągają (w Polsce) długość do 2 m.

Pochrzyny dobrze się przechowują, dlatego były one głównym składnikiem diety na statkach przewożących niewolników z Afryki Zachodniej.
 Chroniły one przed szkorbutem, choć posiadają stosunkowo niewiele witaminy C.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Pochrzyn - przez Krystyna - 02-04-2022, 23:11
RE: Pochrzyn - przez Krystyna - 02-04-2022, 23:21
RE: Pochrzyn - przez Krystyna - 02-04-2022, 23:30
RE: Pochrzyn - przez Krystyna - 02-04-2022, 23:50
RE: Pochrzyn - przez Krystyna - 02-04-2022, 23:57
RE: Pochrzyn - przez Krystyna - 03-04-2022, 00:21
RE: Pochrzyn - przez Krystyna - 03-04-2022, 00:22



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości