02-04-2022, 23:30
Dioscorea Polystachya
Gatunek rośliny z rodziny pochrzynowatych (Dioscoreaceae).
Pochodzi z Azji Wschodniej (Chiny, Japonia, Korea), rozprzestrzenił się też w innych regionach o klimacie tropikalnym
Zastosowanie
Roślina lecznicza-Surowiec zielarski
Kłącze Pochrzynu chińskiego (Dioscoreae oppositifoliae rhizoma) – wysuszone, całe lub połamane kłącze, pozbawione kory zewnętrznej i włóknistych korzeni, zebrane zimą po uschnięciu łodygi i liści.
Roślina uprawna
Jadalne bulwy i owoce, uprawiana także w Polsce.
Wymaga bardzo ciepłych, słonecznych i wilgotnych stanowisk.
Bulwy dziko rosnących pochrzynów były spożywane w czasach głodu.
Są jadalne po upieczeniu lub ugotowaniu.
Z wysuszonych bulw otrzymuje się też mączkę, która jest gorzka w smaku, ale można ją pozbawić gorzkiego smaku przez wypłukanie w wodzie.
Jest uprawiany (również w Polsce) jako roślina ozdobna.
Ze względu na klimat może być u nas uprawiany jako roślina jednoroczna.
W ciągu jednego sezonu wegetacyjnego jego pędy osiągają (w Polsce) długość do 2 m.
Pochrzyny dobrze się przechowują, dlatego były one głównym składnikiem diety na statkach przewożących niewolników z Afryki Zachodniej.
Chroniły one przed szkorbutem, choć posiadają stosunkowo niewiele witaminy C.
źródło