07-04-2022, 00:30
Herbata Ziołowa-Pietruszka
Herbata z Pietruszki – jak się ją przyrządza i jakie są korzyści ze spożywania Pietruszki
Citeşte întreaga ştire: Ceai de pătrunjel - cum se prepară și ce beneficii are consumul de pătrunjel
Pietruszka często wykorzystywana jest w preparatach kulinarnych jako aromatyczna przyprawa, ale można ją również stosować w celach leczniczych z herbatą Pietruszkową, ponieważ regularne spożywanie niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia organizmu.
Dowiedz się, jak zrobić herbatę z Pietruszki.
Citeşte întreaga ştire: Ceai de pătrunjel - cum se prepară și ce beneficii are consumul de pătrunjel
Pietruszka jest doskonałym źródłem białka, minerałów takich jak magnez, potas, wapń, ale także żelaza i witaminy C.
Ma właściwości przeciwutleniające, moczopędne, przeciwskurczowe, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w utrzymaniu elastyczności naczyń krwionośnych.
Spożywana regularnie, zarówno na surowo, w sałatkach, jak i w herbacie, pietruszka jest skuteczna w wielu dolegliwościach.
Powiemy Ci krok po kroku, jak zrobić najlepszą herbatę z Pietruszki.
Herbata z Pietruszki - jak przygotować
Herbatę robi się z suszonych liści i łodyg Pietruszki.
Tak więc na 200 ml gorącej wody potrzebna będzie łyżka pełna suszonych liści i łodyg.
Pozostaw wszystko we wrzącej wodzie, przykryj miskę, zaparzaj przez 5-6 minut.
Napar z Pietruszki jest odcedzany i spożywany na świeżo.
Świeża zielona herbata z Pietruszki
Potrzebujesz garści zielonej Pietruszki, aby umieścić ją w kubku o pojemności 200 ml i zalać wrzątkiem.
Pozostaw wszystko do zaparzenia przez 5 minut, a następnie herbatę można spożywać zwykłą, niesłodzoną lub z odrobiną miodu lub cytryny.
Zobaczcie jak Pietruszka wygląda jak hashtagi !
Sok z Pietruszki
Świeżą Pietruszkę można również spożywać w postaci soku, gdyż korzystnie wpływa na bóle stawów, reumatyzm, przepracowanie fizyczne lub intelektualne, osłabienie, chroniczne zmęczenie, cellulit, bóle menstruacyjne czy choroby wątroby.
Jak przygotować sok z Pietruszki:
Świeże liście Pietruszki, pęczek Pietruszki włożyć do blendera z wodą i pozostawić do sprasowania do uzyskania pasty. Sok należy spożyć zaraz po zakończeniu, najlepiej przed głównym posiłkiem.
https://www.libertatea.ro/lifestyle/ceai...ii-3004931
https://smaker.pl/przepisy-napoje/przepi...maker.html