08-04-2022, 13:18
Sałatka na Wielkanoc
Prosta sałatka wielkanocna i nie tylko.
Tę sałatkę z gotowanymi na twardo jajkami i sosem chrzanowym polecam również jako dodatek do wiosennego, tradycyjnego obiadu.
Sałatka smakuje świetnie do mięs pieczonych.
- śliczna sałatka warstwowa
- bardzo prosta i wyjątkowo smaczna
- wspaniała dekoracja stołu wielkanocnego
Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania jajek: 9 minut
Liczba porcji: 1300 gramów
Kaloryczność kcal: 125 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na sałatkę
garść dowolnej sałaty - około 30 g
250 g groszku z puszki (puszka o wadze około 400 g)
300 g kukurydzy z puszki (puszka o wadze około 400 g)
40 g pora - odcinek około 15 cm
5 średnich jajek ugotowanych na twardo
2 kiszone ogórki - 100 g
3 rzodkiewki - 50 g
garść rzeżuchy lub natki pietruszki
Składniki na sos chrzanowy
2-3 łyżki chrzanu - do 50 g
5 łyżek majonezu - 100 g
8 łyżek jogurtu naturalnego - 150 g
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli i pieprzu
Sałatka wielkanocna
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do podania sałatki polecam użyć naczynie szklane, przezroczyste o pojemności około 1800 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników.
Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja.
Z podanej ilości składników otrzymasz około 1300 gramów sałatki wielkanocnej z jajkiem i chrzanem.
Przed szykowaniem sałatki polecam ugotować wcześniej jajka na twardo.
Ugotowane jajka obierz ze skorupek i odłóż do przestudzenia.
Warto ugotować o kilka jajek więcej.
Możesz je na końcu wykorzystać do udekorowania sałatki.
przepis