08-04-2022, 14:47
Wiosenna sałatka
Sałatka wiosenna to sałatka przygotowana z nowalijek.
Rzodkiewka, szczypiorek, sałata, dodatek kopru i szczypiorku czynią ją świeżą i bardzo aromatyczną.
Ta sałatka to świetna propozycja na wielkanocny stół a także na każdą inną okazję.
Przygotowuje się ją bardzo szybko a znika również tak samo.
Czuć w niej wiosnę!
Składniki
1 średniej wielkości ogórek świeży
pęczek rzodkiewki
1 puszka kukurydzy
4 jajka ugotowane na twardo
10 dkg ugotowanego ryżu
3-4 liście sałaty
szczypiorek
koperek
majonez
Jogurt naturalny
Pieprz
Sól
Przygotowanie
Wymieszaj w misce pokrojoną w dużą kostkę rzodkiewkę, kukurydzę, ryż, porwane drobno liście sałaty, pokrojony w kostkę ogórek, 2 łyżki szczypiorku, 1 łyżkę koperku.
W kubeczku wymieszaj 3 łyżki majonezu z 1 łyżką jogurtu i 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego.
Wymieszaj tak przygotowany sos z sałatką.
W salaterce ułóż przy ściankach salaterki pokrojone w plastry jajka i łyżką nałóż sałatkę tak żeby nie naruszyć jajka a sałatka przycisnęła je do naczynia.
Na wierzch sałatki ułóż jajka pokrojone w plastry Które pozostały z wykładania ścianek salaterki i dodatkowo posyp szczypiorkiem.
przepis