08-04-2022, 15:19
Sałatka warstwowa z selerem
Sałatka warstwowa z selerem jest prosta do przygotowania i bardzo ładnie się prezentuje.
Sprawdź, jak powinna wyglądać sałatka przekładana z selerem konserwowym!
Składniki
Cebula czerwona 100 g 1 sztuka
Szynka wieprzowa 150 g
Marchewka 140 g 2 średnie marchewki
Jajko 4 szt. 4 jajka rozmiar M
Ogórek 180 g 1 sztuka
Ser gouda 150 g W kostce
Majonez 75 g 3 łyżki
Jogurt naturalny 75 ml 3 łyżki
Seler konserwowy 320 g 1 słoik
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, małe salaterki
Przepis na sałatkę warstwową z selerem krok po kroku
Majonez wymieszaj z jogurtem.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Jajka ugotuj na twardo w osolonej wodzie (10 min).
Ostudź, obierz i posiekaj nożem.
Selera ze słoika odsącz i poszatkuj na mniejsze kawałeczki.
Czerwoną cebulkę obierz i pokrój w kostkę.
Marchewkę obierz, opłucz i osusz, a następnie zetrzyj na tarce.
Ser żółty zetrzyj na tarce.
Ogórka opłucz i obierz.
Następnie przetnij go na pół i pozbądź się gniazda nasiennego.
Pozostały miąższ pokrój w kostkę.
Szynkę pokrój w kostkę lub słupki.
W 6 salaterkach po równo układaj kolejno: seler, sos majonezowo-jogurtowy, jajka, seler, czerwoną cebulkę, sos majonezowo-jogurtowy, ogórka, marchewkę, ser żółty.
przepis