08-04-2022, 16:11
Sałatka warstwowa z tuńczykiem
Sałatka warstwowa z tuńczykiem jest bardzo prostym, choć efektownym daniem.
Świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę lub kolację w gronie najbliższych.
Składniki
Jajko 6 szt.
Ser gouda 250 g pół zwyczajnej kostki sera żółtego
Tuńczyk w sosie własnym 340 g 2 puszki
Sałata lodowa 200 g pół sztuki małej sałaty
Por 140 g 1 sztuka
Papryka czerwona 250 g 1 duża papryka
Majonez 75 g 3 duże łyżki
Seler naciowy 135 g 3 łodygi
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
Przepis na sałatkę warstwową z tuńczykiem krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź je, obierz i przekrój na pół.
Za pomocą łyżeczki oddziel żółtka od białek.
Postaraj się zrobić to bardzo delikatnie, by nie uszkodzić jajka.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj osobno białko jaja do osobnej miseczki. Następnie zrób to samo z żółtkami.
Sałatę umyj, porwij na małe kawałki i ułóż na spodzie naczynia, tak by zakrywała całe dno.
Na sałatę wysyp starte białko jaj, tak by stworzyć kolejną warstwę.
Dopraw je szczyptą soli i pieprzu.
Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem, a potem ułóż w naczyniu na warstwie białek jaj.
Seler naciowy umyj i pokrój w półksiężyce. Tak przygotowane kawałki wysyp na warstwę tuńczyka.
Na tarce o grubych oczkach zetrzyj ser żółty wprost na warstwę selera w naczyniu.
Pora umyj, obierz pierwsze liście i przekrój go na pół.
Następnie drobno posiekaj i wysyp na warstwę sera.
Starte żółtka dopraw solą i pieprzem, a potem wyłóż na kolejną warstwę w naczyniu.
Paprykę umyj dokładnie i pokrój w drobną kostkę.
Wysyp ją na warstwę żółtek.
Łyżką starannie nałóż majonez na warstwę papryki.
Na koniec wygładź powstałą warstwę małą łyżeczką, by wyglądała estetycznie.
Szczypiorek umyj i drobno posiekaj.
Posyp warstwę majonezu tak, by dokładnie ją przykryć.
Sałatkę najlepiej podawać w przezroczystej misce tak, by widoczne były wszystkie warstwy.
przepis