10-04-2022, 01:38
Warstwowa sałatka z jajkiem i szynką na wielkanocny stół
Składniki
główka brokułu
450 g pieczarek
1 duża cebula
250 g dobrej szynki
6 – 8 jajek w zależności od rozmiaru, który preferujesz ;p
kilka łyżek majonezu
odrobina oleju do usmażenia cebuli i pieczarek
sól
pieprz
szczypiorek do dekoracji
Wykonanie
Zacznij od ugotowania na twardo jajek.
Posiekaj drobno cebulę i wrzuć ją na rozgrzany na patelni olej.
Podsmaż, aż do momentu, gdy cebula zacznie zmieniać kolor.
Pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dodaj do cebuli.
Posól dwoma szczyptami soli i popieprz jedną szczyptą czarnego pieprzu.
Smaż na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje z pieczarek pieczarkowy sos ; )
Zdejmij z ognia i pozwól pieczarkom się ostudzić.
Brokuł rozdziel na mniejsze różyczki i ugotuj je w osolonej wodzie (nie rozgotuj ;p), następnie odcedź i ostudź.
Szynkę pokrój w drobną kostkę.
Wróć do jajek, które już pewnie przestygły. Oddziel białka od żółtek.
Białka zetrzyj na średnich oczkach tarki, dodaj trochę majonezu – np. 1 łyżkę i wymieszaj.
Żółtka zetrzyj na tarce na średnich oczkach i wymieszaj z łyżką majonezu.
Wróć do różyczek brokułu. Posiekaj je dość drobno i wymieszaj z łyżką majonezu (wystarczy go naprawdę niedużo do lekkiego sklejenia zielonej warstwy, tak by było widać, że jest zielona ;p)
A teraz układanie warstw:
Najpierw wyłóż pieczarki.
Połóż na nie białą warstwę, czyli białka z majonezem.
Wysyp kostki szynki i lekko dociśnij.
Następnie wyłóż warstwę brokułową.
Posmaruj wszystko żółtkami z majonezem.
Udekoruj sałatkę szczypiorkiem, zawiń ją w folię spożywczą i schowaj na noc do lodówki, żeby warstwy mogły się zintegrować.
przepis