11-04-2022, 13:13
Tonkowiec Wonny (Dipteryx Odorata)
Gatunek rośliny z rodziny bobowatych.
Pochodzi z Ameryki Środkowej oraz północnej części Ameryki Południowej
Jego nasiona znane są jako Fasola Tonka (też: bób tonka, fasola tonkini, fasola tonkińska).
Łupiny ich są czarne i pomarszczone, posiadają gładkie brązowe wnętrze.
Mają silny, słodki zapach ze względu na wysoką zawartość kumaryny.
Słowo tonka pochodzi z języka Galibi (Carib), używanym w Gujanie Francuskiej.
Drzewo osiągające do 25-30 metrów, z pniem o średnicy do jednego metra
Kora jest gładka i szara, natomiast drewno jest czerwone.
Liście są pierzasto złożone, z listkami skórzastymi, błyszczącymi i ciemnozielonymi.
Kwiaty są różowe.
Każdy owoc zawiera jedno nasiono.
Kwiaty tego gatunku są zapylane przez owady.
Kwitnienie trwa od marca do maja, a owoce dojrzewają od czerwca do lipca.
Nietoperze żywią się miąższem owoców.
Dla kilku gatunków grzybów Tonkowiec Wonny jest żywicielem: Anthostomella abdita, Diatrype ruficarnis, Macrophoma calvuligera i Myococopron cubense[4].
Datowanie radiowęglowe pni Tonkowca wykazało, że drzewa osiągają wiek ponad tysiąc lat.
Przed tym odkryciem nie przypuszczano by drzewo amazońskie mogło żyć tak długo ze względu na trudne warunki panujące w lasach tropikalnych
Nasiona Tonkowca zawierają kumarynę w ilości od 1 do 3%, a rzadko nawet do 10%
Kumaryna odpowiada za przyjemny zapach nasion.
Nasiona stosowane są w przemyśle perfumeryjnym, cukierniczym, tytoniowym oraz jako dodatek aromatyzujący do piwa.
Tonkowiec zazwyczaj dodawany jest do piw ciemnych, jak Stout czy Russian Imperial Stout.
Nadaje piwu charakterystyczny aromat.
Jednak kumaryna spożywana w dużych dawkach może powodować krwotoki, uszkodzenie wątroby lub porażenie serca, dlatego jej stężenie w produktach spożywczych jest kontrolowane.
Fasolka Tonka jest używana jako substytut wanilii w perfumach i tytoniu; została jednak zakazana w niektórych krajach. Wciąż jest używana m.in. we Francji (głównie w deserach i potrawkach) oraz w perfumach.
Stosowanie nasion Tonkowca w przemyśle spożywczym jest regulowane / ograniczone w Stanach Zjednoczonych przez Food and Drug Administration
Wiele leków przeciwzakrzepowych na receptę, takich jak warfaryna, jest opartych na 4-hydroksykumarynie, chemicznej pochodnej kumaryny początkowo wyizolowanej z fasoli.
Jednakże sama kumaryna nie ma właściwości przeciwzakrzepowych
źródło