11-04-2022, 13:52
Fasola Tonka to tropikalne, pół-liściaste lub pół zimozielone kwitnące drzewo z małą, zaokrągloną koroną, zwykle dorastającą do 30 metrów wysokości, ale niektóre okazy do 50 metrów.
Prosty, cylindryczny pień jest niepodparty; może być nierozgałęziony na 18–24 metry i zwykle ma średnicę 45–75 cm, chociaż znaleziono średnice do 100 cm.
Kora drzewa jest gładka i szara, a drewno czerwone.
Roślina rośnie w lasach deszczowych i często nad rzekami.
Roślina radzi sobie w szerokim zakresie gleb, o ile są one dobrze przepuszczalne, chociaż preferuje dobrze przepuszczalną, żwirową lub piaszczystą, kwaśną glebę z obfitymi opadami deszczu i wilgotnością.
Ugruntowane rośliny tolerują pewną ilość suszy.
Liście fasoli Tonka są naprzemienne i pierzaste, mają od trzech do sześciu listków ułożonych po obu stronach wspólnej osi.
Liście skóropodobne (gumowate), błyszczące i ciemnozielone
Nawet fioletowe lub różowe kwiaty tego drzewa przypominają groszek i charakterystycznie kwitną w okresie od późnej wiosny do końca lata. Na końcach gałązek lub ich bokach pojawiają się kwiaty fasoli tonka.
Po płodnych kwiatach pojawiają się brązowo zabarwione owoce, zawierające słodki miąższ, z którego robi się dżemy i likiery.
Ziarna mają kształt migdałów, a ich kolor waha się od szarego do czarnego.
Aromat Fasoli jest podobny do Wanilii i zwykle jest prażony, a następnie ucierany do przygotowania grubego posiłku. Ekstrakty pozyskiwane z Fasoli Tonka są wykorzystywane terapeutycznie, a także do aromatyzowania innych produktów spożywczych.
Drzewo jest pozyskiwane na wolności do lokalnego użytku jako żywność, lekarstwo i źródło materiałów.
Nasiona Dipteryx Odorata są bogate w związki kumaryny i są często zbierane w naturze, a także czasami uprawiane w częściach tropików, zwłaszcza w Ameryce Południowej, dla tych związków, które mają lokalny i międzynarodowy rynek. Jest to główne źródło tych związków w rodzaju i czasami było sprzedawane w dużych ilościach.
Jednak komercyjne stosowanie tego środka aromatyzującego zostało zakazane w niektórych krajach, zwłaszcza w USA, a rynek Fasoli raczej się zmniejszył.
Drzewo daje również wyjątkowo atrakcyjne drewno, które jest wykorzystywane lokalnie, a także eksportowane.
źródło
Prosty, cylindryczny pień jest niepodparty; może być nierozgałęziony na 18–24 metry i zwykle ma średnicę 45–75 cm, chociaż znaleziono średnice do 100 cm.
Kora drzewa jest gładka i szara, a drewno czerwone.
Roślina rośnie w lasach deszczowych i często nad rzekami.
Roślina radzi sobie w szerokim zakresie gleb, o ile są one dobrze przepuszczalne, chociaż preferuje dobrze przepuszczalną, żwirową lub piaszczystą, kwaśną glebę z obfitymi opadami deszczu i wilgotnością.
Ugruntowane rośliny tolerują pewną ilość suszy.
Liście fasoli Tonka są naprzemienne i pierzaste, mają od trzech do sześciu listków ułożonych po obu stronach wspólnej osi.
Liście skóropodobne (gumowate), błyszczące i ciemnozielone
Nawet fioletowe lub różowe kwiaty tego drzewa przypominają groszek i charakterystycznie kwitną w okresie od późnej wiosny do końca lata. Na końcach gałązek lub ich bokach pojawiają się kwiaty fasoli tonka.
Po płodnych kwiatach pojawiają się brązowo zabarwione owoce, zawierające słodki miąższ, z którego robi się dżemy i likiery.
Ziarna mają kształt migdałów, a ich kolor waha się od szarego do czarnego.
Aromat Fasoli jest podobny do Wanilii i zwykle jest prażony, a następnie ucierany do przygotowania grubego posiłku. Ekstrakty pozyskiwane z Fasoli Tonka są wykorzystywane terapeutycznie, a także do aromatyzowania innych produktów spożywczych.
Drzewo jest pozyskiwane na wolności do lokalnego użytku jako żywność, lekarstwo i źródło materiałów.
Nasiona Dipteryx Odorata są bogate w związki kumaryny i są często zbierane w naturze, a także czasami uprawiane w częściach tropików, zwłaszcza w Ameryce Południowej, dla tych związków, które mają lokalny i międzynarodowy rynek. Jest to główne źródło tych związków w rodzaju i czasami było sprzedawane w dużych ilościach.
Jednak komercyjne stosowanie tego środka aromatyzującego zostało zakazane w niektórych krajach, zwłaszcza w USA, a rynek Fasoli raczej się zmniejszył.
Drzewo daje również wyjątkowo atrakcyjne drewno, które jest wykorzystywane lokalnie, a także eksportowane.
źródło