13-04-2022, 13:42
Przepis na mokkę z waniliowym Cynamonem
Kawa mokka przygotowana według tego przepisu ma delikatny i delikatny smak, niepowtarzalny aromat z nutami wanilii i czekolady.
Najlepiej podawać z laską Cynamonu, która sprawi, że smak będzie jeszcze smaczniejszy.
Ilość: 1 porcja
Czas gotowania: 5 minut
Składniki
kawa mielona - 10 g
mleko - 0,5 l
cynamon - 3 laski
gorzka czekolada - 80 g
woda - 0,25 l
cukier waniliowy - 20 g
cukier - do smaku
gałka muszkatołowa - szczypta
sól - szczypta
bita śmietana - do smaku
Metoda gotowania
Zetrzyj około 30 g czekolady i odstaw.
Resztę połam na małe kawałki.
Podgrzej mleko w małym rondelku, nie pozwalając mu się zagotować.
Wlej cukier waniliowy. Podgrzej mleko, mieszając cukier, aż się rozpuści.
Dodaj 50 g czekolady (tej, która została połamana na kawałki) do mleka i kontynuuj podgrzewanie, aż kawałki czekolady się rozpuszczą.
Wlej kawę i sól do Turka, trochę podgrzej.
Dodaj turka zimnej wody, zagotuj na małym ogniu.
Odcedź kawę i dodaj cukier do smaku.
Napełnij szklanki mniej więcej jedną trzecią mieszanką mlecznej czekolady.
Posyp gałką muszkatołową.
Wlać do szklanek kawy.
Do szklanek wlać pozostałe mleko z czekoladą.
Na wierzch dodaj bitą śmietaną.
Wierzch posyp startą czekoladą.
źródło