13-04-2022, 14:12
Mokka
Mokka to nie tylko odmiana kawy Arabika, która została poddana specjalnej obróbce i ma specjalne nuty owocowe.
To także nazwa popularnego napoju kawowego.
Cechą kawy mokka, której receptury są bardzo różnorodne, jest użycie co najmniej trzech składników: kawy, mleka i czekolady.
Takie połączenie nadaje mu niepowtarzalny smak, nawet jeśli jest przygotowywany ze zwykłej Arabiki.
Ilość: 1 porcja
Czas gotowania: 5 minu
Składniki
czarna kawa - 50 ml
cukier - do smaku
mleko - 50 ml
gorzka czekolada - 60 g
bita śmietana - do smaku
Wykonanie
Zaparz czarną kawę według ulubionego przepisu.
Możesz skorzystać z ekspresu do kawy i zrobić espresso. W razie potrzeby odcedź przygotowany napój.
W gorącej kawie dodaj cukier do smaku, wymieszaj.
W łaźni wodnej lub na małym ogniu rozpuść 50 g czekolady.
Możesz to również zrobić za pomocą kuchenki mikrofalowej.
Ostudź resztę czekolady i zetrzyj.
Podgrzej mleko nie doprowadzając go do wrzenia, aby się nie pieniło.
Wlej rozpuszczoną czekoladę do irlandzkiego kieliszka, następnie mleko i na koniec kawę.
Udekoruj bitą śmietaną.
Posyp startą czekoladą.
źródło