15-04-2022, 23:56
Boehmeria Nivea
Chińska trawa lub Ramie naukowo znana jako Boehmeria Nivea to roślina kwitnąca należąca do rodziny pokrzywowatych Urticaceae.
Roślina pochodzi z zarośli, obrzeży lasów i poboczy dróg, często w miejscach skalistych, od południowych Chin po Himalaje Bhutanu, Sikkimu i Nepalu, ale obecnie jest uprawiana w wielu klimatach tropikalnych i subtropikalnych na całym świecie, w tym w niektórych częściach południowo-wschodnie Stany Zjednoczone i Kalifornia.
Jednak pomimo swojej siły, ma ograniczoną akceptację do użytku tekstylnego w USA.
W tropikalnej Afryce uprawa na małą skalę miała miejsce w Sierra Leone, Kamerunie, Gwinei Równikowej, Gabonie, DR Kongo, Kenii, Ugandzie, Tanzanii, Mozambiku, Madagaskarze i Maskarene, ale nie odniosła sukcesu, a jego obecna dystrybucja w tropikalnej Afryce jest niejasna.
Niektóre z popularnych nazw zwyczajowych rośliny obejmują Ramie, chińska trawa, chiński jedwabnik, włókno Rhea, biała ramia, nandu, fałszywa pokrzywa, Ramie blanche, zhu ma, ramia de Chine, namban kara mushi, rami, ortiga blanca i ramio .
Słowo „rami” pochodzi od malajskiego słowa rami.
Nazwa rodzajowa honoruje George'a Rudolfa Boehmera (1723-1803), profesora botaniki i anatomii w Wittenberdze w Niemczech.
Specyficzny epitet oznacza śnieżnobiały prawdopodobnie nawiązując do spodu liści. Jest zbierana na wolności do użytku lokalnego jako żywność, a także do użytku leczniczego.
Jest wysoko uprawiana ze względu na wysokiej jakości włókno lub jako roślina ozdobna.
Wykorzystywana jest również w zapobieganiu poronieniom w czasie ciąży.
Liście stosuje się do leczenia strumieni i ran, a korzenie do leczenia zagrażających aborcji, kolek ciążowych, hemoroidów, upławów, liszajec itp.
Korzeń jest jadalny po obraniu i ugotowaniu.
Ma przyjemny i słodki smak.
Liście są ponadto wykorzystywane do wyrobu ciast.
Ramie zostaje posadzona, aby zapobiec erozji gleby.
Kora wewnętrzna jest źródłem znanego najdłuższego włókna używanego do produkcji papieru.
Tradycyjne zastosowania i zalety chińskiej trawy
Roślina jest przeciwzapalna,
łagodząca, moczopędna, przeciwgorączkowa, hemostatyczna i pospolita.
Służy do zapobiegania poronieniom i wspomagania drenażu ropy.
Liście są ściągające i rozpuszczalne.
Są stosowane w leczeniu topników i ran.
Korzeń zawiera rutynę flawonoidową.
Jest antyporonny, antybakteryjny, chłodzący, łagodzący, moczopędny, resolwentowy i uspokajający.
Stosuje się go w leczeniu zagrażających aborcji, kolki ciążowej, hemoroidów, upławów, liszajec itp.
Świeży korzeń jest tłuczony w papkę i używany jako okład.
W medycynie tradycyjnej w DR Kongo cała roślina jest miażdżona i moczona w wodzie w celu uzyskania maceracji, którą wciera się w ciało w celu leczenia reumatyzmu, trądu, chorób skóry i ran, wkrapla się do oczu w celu leczenia dolegliwości oczu, nos przeciw nieżytowi nosa i pijany w leczeniu biegunki i robaczycy.
W Malezji liście ramii są używane do okładów i przeciw wzdęciom.
Odwar z korzeni i liści stosuje się jako środek wzmacniający w przypadku czerwonki, a korzeń nakłada się na wrzody.
W Indochinach uważa się, że korzenie i liście mają działanie chłodzące, moczopędne, zmiękczające i rozpuszczające i są przepisywane w wielu chorobach, w tym w dyzurii, zapaleniu układu moczowo-płciowego i wypadaniu macicy.
W Chinach i na Tajwanie roślina stosowana jest w celach moczopędnych, przeciwgorączkowych i hepatoochronnych.
Rośliny Ramie są stosowane w medycynie do łagodzenia wewnętrznej gorączki i leczenia infekcji cewki moczowej.
Ponadto młode liście są wykorzystywane jako pasza dla jedwabników.
W Chinach uważa się, że korzenie uspokajają macicę i są zalecane w groźnej aborcji.
Zmiażdżone świeże liście mogą być używane jako okład na bóle opuchlizny spowodowane skręceniem.
Reguluje ruch łożyska, hemostatycznie; w przypadku zimnej gorączki, infekcji dróg moczowych, obrzęku nerkowego i obrzęku u kobiet w ciąży, nieprawidłowych ruchów łożyska i nadmiernego krwawienia miesiączkowego
Służy do ran od zatrutych strzał, ukąszeń węży i owadów.
W wywaru, stosowany do miejscowego stosowania w chorobach odbytnicy.
Liście stosowane w ranach i wypływach jako ściągające.
Odwar z korzeni i liści stosowany jako tonik w przypadku czerwonki.
Na Tajwanie stosowany w medycynie ludowej do ochrony wątroby i leczenia zapalenia wątroby.
Malajowie używają liści do przygotowania czyraków.
Służy do leczenia strumieni i ran, zapobiega poronieniom i wspomaga drenaż ropy.
Malajowie używają korzeni do leczenia cuchnących owrzodzeń (pekong) – świeże korzenie są rozgniatane i używane jako okład.
Korzenie są również stosowane jako środek hemostatyczny, przeciwporonny i uspokajający; stosowany w leczeniu krwotoku, krwawienia z pochwy i groźnej aborcji oraz w przypadku prostych dysfunkcyjnych krwawień macicznych, żołądkowo-jelitowych i hemoroidów.
Liście łączy się z korzeniami i stosuje jako tonik dla osób cierpiących na czerwonkę.
Zastosowania kulinarne
Liście służą do robienia ciast.
Są również używane jako barwnik do robienia czarnego ciasta ryżowego.
Liść tej rośliny jest używany do robienia ciasta deserowego, przynajmniej w Korei.
W Wietnamie liście ramii wykorzystuje się do przygotowania ciasta, które uważa się za przysmak.
źródło