18-04-2022, 12:31
Herbata Ziołowa-Bobrek Trójlistkowy-Menyanthes Trifoliata
Menyanthes Trifoliata Bobrek Trójlistkowy należy do rodziny bobrkowatych Menyanthaceae.
Jest wieloletnią byliną w stanie naturalnym porastającą brzegi płytkich stawów, torfowiska
Bobrek Trójlistkowy lub Bobrek Trójlistny, oraz liść Menyanthes Trifoliata jako zioło i jego zastosowanie
W naszym kraju roślina występuje na mokrych łąkach, w rejonach północnych i środkowych
Surowcem zielarskim są całe trójlistkowe liście wodnej byliny, pozyskiwane na początku kwitnienia rośliny.
Obrywa się je bez ogonków.
Suszenie przeprowadzamy w cieniu, w przewiewnym miejscu.
Liście są mięsiste i dość trudno wysychają, więc układamy je w cienkich warstwach.
Jeśli będą suszone zbyt długo, zaczną się na nich pojawiać ciemne plamy.
Do papierowych torebek susz przekładamy w godzinach porannych, o większej wilgotności powietrza, ze względu na kruszenie się wysuszonych liści.
Sprawdź także ten artykuł o roślinach wodnych do oczka wodnego.
Liść Bobrka nie wydziela zapachu i ma bardzo gorzki smak.
Zawarte w nim substancje gorzkie mają wiele cennych właściwości leczniczych, korzystnie wpływających na pracę układu trawiennego oraz na układ nerwowy.
Liście byliny znajdują zastosowanie głównie w ziołowych mieszankach, umożliwiających wykorzystanie ich właściwości leczniczych, między innymi:
pobudzenie łaknienia i wydzielania soków żołądkowych,
dodatnie wpływanie na przemianę materii,
działanie żółciopędne,
przy nieżytach żołądka u starszych osób,
stosowanie na schorzenia wątroby,
korzystne działanie na układ nerwowy,
łagodzenie dolegliwości migrenowych,
zapobieganie stanom gorączkowym,
wzmacnianie organizmu.
Przy stosowaniu naparów z udziałem Bobrka Trójlistnego należy zachować ostrożność, bowiem przekroczenie zalecanych dawek może spowodować dolegliwości ze strony układu trawiennego – rozstrój żołądka, mdłości, zwracanie treści pokarmowych.
Nie powinno się podawać specyfików dzieciom i kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.
Z Bobrka Trójlistnego przygotowuje się napar.
Należy 1 łyżeczkę, czyli około 2 g, liści zalać szklanką wrzącej wody, gotować na małym ogniu przez 5 minut, odstawić pod przykryciem na 10 minut i przecedzić.
Napar zaleca się stosować na 30–60 minut przed posiłkiem 2–3 razy dziennie.
Jednorazowa porcja wynosić powinna 3⁄4 szklanki naparu.
Zawsze powinno się przygotowywać świeży napar.
Bobrek Trójlistny może być też spożywany w postaci tzw. tynktury żołądkowej, czyli nalewki alkoholowej o właściwościach leczniczych.
Należy stosować bezpośrednio po spożyciu ciężkostrawnych pokarmów 10 kropli tynktury na łyżeczce od herbaty z cukrem lub z wodą.
źródło
https://www.youtube.com/watch?v=bne4DBkXGyI