21-04-2022, 21:14
Citratus Cymbopogon
Ozdobna roślina wieloletnia o długich wysokich na 80 cm, tworząca zbite zielone kępy o ostrych liściach zawierających olejki lotne, o zapachu i smaku cytryny i właściwościach antynowotworowym, przeciwdepresyjnych, wspomaga koncentracje i pamięć, rozgrzewa organizm, co poprawia trawienie oraz krążenie.
Częścią użytkową trawy są liście i bulwy, których używa się do wzbogacenia smaku zup, sałatek, deserów, drobiu, ryb dobrze komponuje się z mleczkiem kokosowym a także do sporządzania herbat, naparów i nalewek.
Gatunek można uprawiać zarówno w ogrodzie jak i w pojemnikach w domu, na balkonie tarasie i ogrodzie.
Trawa Cytrynowa: zastosowane w kuchni i domowej apteczce
Jadalną częścią Trawy Cytrynowej są bulwy i podstawy liści.
Pokrojone w plastry fragmenty rośliny warto przed przygotowanie potrawy przez 1–2 godziny moczyć w wodzie.
Trawę Cytrynową dodaje się je do pikantnych sosów, mięs, dań z drobiu, sałatek, warzywnych curry i owoców morza. Trawę Cytrynową często zaparza się jak herbatę lub dodaje do napoi.
Jest cenionym składnikiem w kuchni afrykańskiej i azjatyckiej.
Jako lek Trawa Cytrynowa działa relaksująco, poprawia koncentrację, ogranicza pocenie i przyśpiesza przemianę materii. Wyciągi z Trawy Cytrynowej działają pozytywnie na skórę – zmniejszając opryszczkę i stany zapalne.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Palczatka_cytrynowa