27-04-2022, 22:43
Osmanthus Fragrans-Wończa pachnąca
Gatunek krzewów i małych drzew należący do rodziny oliwkowatych.
Występuje on w południowo-wschodniej Azji od Himalajów przez południowe Chiny (Kuejczou, Syczuan, Junnan), Kambodżę i Tajlandię po Tajwan i południową Japonię
Jest rośliną przyprawową
W Chinach kwiat jest symbolem miast Hangzhou, Suzhou i Guilin, w Japonii zaś drzewo Wończy Pachnącej jest symbolem miast Kitanagoya i Yoshitomi
Ze względu na kwiaty pachnące dojrzałymi brzoskwiniami i morelami Wończa Pachnąca jest uprawiana jako roślina ozdobna w ogrodach, m.in. w Azji, Europie i Ameryce Północnej.
Istnieją różne odmiany, o różnych kolorach kwiatów
W Japonii odmiany kwitnące na biało i pomarańczowo rozróżnia się jako Ginmokusei (jap. 銀木犀, „Srebrna Wończa”) i kinmokusei (jap. 金木犀, „złota wończa”).
Zastosowania
Kulinaria
W kuchni chińskiej używa się Wończy do aromatyzowania zielonej lub czarnej herbaty żeby uzyskać 桂花茶, guìhuāchá.
Z kwiatów produkuje się także dżem (chiń. 桂花酱, guìhuājiàng), ciastka (chiń. 桂花糕, guìhuāgāo), zupy i alkohole.
Dżem z Wończy jest dodatkiem do owsianki chátāng (chiń. 茶汤), robionej z sorgo lub jagłów.
Danie to jest kojarzone z miastem Tiencin, ale jest też popularne w Pekinie.
Wończa Pachnąca jest składnikiem wielu chińskich deserów, takich jak kluski Tong Yuan z wończą i syropem z wina ryżowego (chiń. 桂花酒釀湯圓)[15].
Repelent
W niektórych regionach północnych Indii, zwłaszcza w Uttarakhand, kwiaty Wończy Pachnącej są używane jako naturalny repelent stosowany na ubraniach
Medycyna
W tradycyjnej medycynie chińskiej wywar z Wończy Pachnącej był używany jako herbata ziołowa lecząca nieregularną menstruację.
Ekstrakt z suszonych kwiatów wykazał działanie neuroprotekcyjne i przeciwutleniające w doświadczeniach in vitro
źródło
Osmanthus Fragrans to najbardziej pachnący gatunek, używany w polu ozdobnym, pochodzący z Chin i Japonii, jest to niewielki krzew.
Okrągły kształt odpowiedni do uprawy w doniczkach, o spiczasto-owalnych liściach, skórzastych i ząbkowanych.
Kwiaty kremowobiałe, bardzo pachnące, kwitną w lipcu - sierpniu.
Odmiana Aurantiacus ma pomarańczowe kwiaty, które są używane do perfumowania zielonej herbaty.
Gatunek krzewów i małych drzew należący do rodziny oliwkowatych.
Występuje on w południowo-wschodniej Azji od Himalajów przez południowe Chiny (Kuejczou, Syczuan, Junnan), Kambodżę i Tajlandię po Tajwan i południową Japonię
Jest rośliną przyprawową
W Chinach kwiat jest symbolem miast Hangzhou, Suzhou i Guilin, w Japonii zaś drzewo Wończy Pachnącej jest symbolem miast Kitanagoya i Yoshitomi
Ze względu na kwiaty pachnące dojrzałymi brzoskwiniami i morelami Wończa Pachnąca jest uprawiana jako roślina ozdobna w ogrodach, m.in. w Azji, Europie i Ameryce Północnej.
Istnieją różne odmiany, o różnych kolorach kwiatów
W Japonii odmiany kwitnące na biało i pomarańczowo rozróżnia się jako Ginmokusei (jap. 銀木犀, „Srebrna Wończa”) i kinmokusei (jap. 金木犀, „złota wończa”).
Zastosowania
Kulinaria
W kuchni chińskiej używa się Wończy do aromatyzowania zielonej lub czarnej herbaty żeby uzyskać 桂花茶, guìhuāchá.
Z kwiatów produkuje się także dżem (chiń. 桂花酱, guìhuājiàng), ciastka (chiń. 桂花糕, guìhuāgāo), zupy i alkohole.
Dżem z Wończy jest dodatkiem do owsianki chátāng (chiń. 茶汤), robionej z sorgo lub jagłów.
Danie to jest kojarzone z miastem Tiencin, ale jest też popularne w Pekinie.
Wończa Pachnąca jest składnikiem wielu chińskich deserów, takich jak kluski Tong Yuan z wończą i syropem z wina ryżowego (chiń. 桂花酒釀湯圓)[15].
Repelent
W niektórych regionach północnych Indii, zwłaszcza w Uttarakhand, kwiaty Wończy Pachnącej są używane jako naturalny repelent stosowany na ubraniach
Medycyna
W tradycyjnej medycynie chińskiej wywar z Wończy Pachnącej był używany jako herbata ziołowa lecząca nieregularną menstruację.
Ekstrakt z suszonych kwiatów wykazał działanie neuroprotekcyjne i przeciwutleniające w doświadczeniach in vitro
źródło
Osmanthus Fragrans to najbardziej pachnący gatunek, używany w polu ozdobnym, pochodzący z Chin i Japonii, jest to niewielki krzew.
Okrągły kształt odpowiedni do uprawy w doniczkach, o spiczasto-owalnych liściach, skórzastych i ząbkowanych.
Kwiaty kremowobiałe, bardzo pachnące, kwitną w lipcu - sierpniu.
Odmiana Aurantiacus ma pomarańczowe kwiaty, które są używane do perfumowania zielonej herbaty.