12-05-2022, 22:29
Piper Lolot Piper Sarmentosum
Piper Sarmentosum to roślina z rodziny Piperaceae , używana w wielu kuchniach Azji Południowo-Wschodniej
Liście są często mylone z betelem, ale brakuje im intensywnego smaku liści Betelu i są znacznie mniejsze.
Piper Lolot ( Lolot ) jest obecnie znany jako ten sam gatunek.
Pod tą nazwą uprawia się ją ze względu na jej liście , które są używane w kuchni laotańskiej i wietnamskiej jako opakowanie smakowe do grillowania mięs, a mianowicie thịt bò nướng lá lốt w Wietnamie.
Ta roślina to wieloletnie zioło z płożącymi się kłączami i pasiastą łodygą, która dorasta do 40 cm wysokości.
Jej liście są cienkie, sercowate, o długości 8–10 cm i szerokości 8–11 cm, z 5 głównymi żyłkami od podstawy blaszki, gruczołami łojowymi na górnej powierzchni i drobnymi żyłkami owłosionymi na spodniej stronie.
Jego ogonki mają długość 2,5–3 cm.
W kątach wyrastają wyprostowane białe kolce o długości 1–2 cm.
Piper Sarmentosum występuje z tropikalnych obszarów Azji Południowo-Wschodniej, północno-wschodnich Indii i południowych Chin , a także z Wysp Andamańskich .
Żywe kolekcje tego taksonu z Wysp Andamańskich są objęte ochroną ex situ poza wyspami w Polowym Banku Genów Tropikalnego Ogrodu Botanicznego i Instytutu Badawczego Jawaharlala Nehru w Trivandrum w Indiach.
Jest to akcesja sprzed tsunami.
W kuchni
Liście Piper Sarmentosum są sprzedawane w pęczkach i zwykle są spożywane na surowo.
W kuchni Bangladeszu posiekane liście są rzucane z posiekaną cebulą, zielonym chili i odrobiną oleju musztardowego do spożycia jako sałatka ze zwykłym ryżem.
W kuchni tajskiej liście są używane do owijania miang Kham , tradycyjnej przekąski; są również jednym ze składników curry Kaeng khae z północnej Tajlandii
Nazwa curry pochodzi od tych liści, które są znane jako khae w północnej Tajlandii .
W kuchni laotańskiej spożywa się ją jako część sałatki .
W kuchni malajskiej jest szatkowany na ulam , rodzaj sałatki malajskiej.
W kuchni wietnamskiej jest grillowany w bò nướng lá lốt , typowym południowym wietnamskim daniu.
Mielona wołowina jest marynowana w przyprawach, sosie sojowym i różnymi drobno posiekanymi przyprawami, takimi jak czosnek, cebula i trawa cytrynowa, a następnie zawijana w liście lolotu Piper i grillowana, co nadaje wołowinie dymny smak.
Podaje się z makaronem ryżowym, świeżymi ziołami, pokrojonymi w plasterki owocami i ananasami oraz sfermentowanym sosem rybnym mắm nêm
Praktyka zawijania mięsa w liście winorośli wywodzi się z Bliskiego Wschodu, który Persowie przenieśli do Indii.
Został następnie wprowadzony przez Indian do Azji Południowo-Wschodniej . Jednak winorośl nie rośnie dobrze w klimacie tropikalnym, więc Wietnamczycy zaczęli używać liści Lolota.
Pochodzi z regionu Indochin i niedawno został wprowadzony do Stanów Zjednoczonych przez imigrantów z Laosu i Wietnamu.
Jest również używany do celów leczniczych, aby złagodzić szeroki zakres objawów, od zapalenia po ukąszenia węży.
Medycyna tradycyjna
Liście Piper Sarmentosum są używane w tradycyjnych azjatyckich lekach.
Analiza chemiczna wykazała, że liście zawierają przeciwutleniacz naringeninę .
Wykazano, że amidy z owoców Piper Sarmentosum mają działanie przeciwgruźlicze i przeciwplazmotyczne .
źródło
źródło