12-05-2022, 22:56
Piper Nigrum
Gatunek rośliny z rodziny pieprzowatych.
Wywodzi się z Indii, jest uprawiany w wielu krajach strefy tropikalnej
Uprawia się go dla owoców (pestkowców), z których otrzymuje się znany nam pieprz przyprawowy.
Roślina tropikalna i subtropikalna, najlepiej rośnie i plonuje na wilgotnych, próchniczych glebach w pobliżu wybrzeży morskich (w wysokiej wilgotności powietrza).
Kwitnie przez cały rok.
Owocuje już w 2-5 roku uprawy przez następne 40 lat
Zastosowanie
Z owoców pieprzu czarnego sporządzana jest przyprawa zwana pieprzem.
U większości gatunków duża zawartość olejków eterycznych i alkaloidu piperyny nadaje charakterystyczny, palący smak.
Istnieją cztery odmiany pieprzu, które uzyskuje się poprzez różne momentu czasu zbiorów i późniejszą obróbkę ziaren:
Pieprz czarny - zdecydowanie najbardziej aromatyczny - ziarenka zrywa się przed momentem pełnej dojrzałości, krótko gotuje, suszy na słońcu do zbrązowienia skórki a następnie poddaje fermentacji
Czarne ziarna pieprzu są najbardziej popularne.
Są to po prawdzie ziarna pieprzu zielonego, które gotowane są w gorącej wodzie i zostawiane na słońcu do wyschnięcia.
Starożytni Egipcjanie używali czarnych ziaren pieprzu w procesie mumifikacji.
Jedzenie przyprawiali nim Grecy i Rzymianie.
Co więcej, w południowo-wschodniej Azji ziaren czarnego pieprzu używano jako środka płatniczego.
Obecnie pieprz ten jest jedną z najbardziej popularnych przypraw na świecie i stosuje się go zarówno do sałatek, jak i mięs.
Pieprz Biały - delikatniejszy w smaku niż czarny
Białe ziarna pieprzu są tymi samymi ziarnami, co czarne.
Biały kolor otrzymuje się po zdjęciu z nich skórki.
Są to więc technicznie rzecz biorąc nasiona owocu.
Są one mniej ostre i mają bardziej ziemisty aromat, niż czarny pieprz.
Popularnie stosowane są one w białych sosach i do przyprawiania purre.
Pieprz Czerwony - mniej palący i bardziej subtelny niż pieprz czarny, słodko-gorzki smak - uzyskiwany również z dojrzałych owoców, ale konserwowanych w occie, lub w zalewie solankowej
Pieprz Zielony - najłagodniejszy z odmian.
Charakteryzuje się lekko słodką i odświeżającą nutą smakową.
Delikatnie dodaje pieprzowego aromatu, ale nie zmienia mocno smaku
Ziarna zielonego pieprzu pochodzą z Indii i były używane już od czasów prehistorycznych.
Są to tak naprawdę niedojrzałe ziarna czarnego pieprzu.
Są one często konserwowane w solankach lub occie i używane do różnych marynat.
Suche ziarna nie mogą czekać zbyt długo i muszą zostać szybko użyte.
Spotykane są w kuchni tajskiej oraz w potrawach pochodzących z południowo-wschodniej Azji.
Mają świeższy smak, niż te z odmiany czarnej.
Zastosowanie Pieprzu
Pieprz można dodać do większości potraw.
Jego możliwości zastosowania są nieograniczone.
Dodawany do mięs, ryb, większości zup, a także do deserów (jak np. pieprz zielony) choć w niewielkich ilościach.
Należy pamiętać, że ziarnisty Pieprz dodajemy na początku gotowania potrawy natomiast zmielony w każdym momencie, także na surowo.
źródło
źródło
źródło
źródło