21-05-2022, 12:29
Zapiekanka na słodko z kaszy jaglanej
Naczynie do zapiekania wielkości ok. 30x20cm
Składniki
Sposób wykonania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie natłuszczamy, borówki myjemy, odsączamy na sicie. W misce mieszamy trzepaczką jajka z mlekiem i twarogiem. Wsypujemy kaszę, mieszamy.
Do naczynia wsypujemy borówki, wlewamy masę. Pieczemy 45-60 minut aż wbity patyczek będzie suchy. Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkowymi borówkami i syropem klonowym lub miodem.
Źródło: https://zielenina.cooking/2015/09/kasza-...iem-i.html
Naczynie do zapiekania wielkości ok. 30x20cm
Składniki
- 1 szklanka surowej kaszy jaglanej
- 1 szklanka borówek
- 250 g półtłustego twarożku
- 1 szklanka mleka roślinnego/krowiego
- 2 jajka
- 1/4 szklanki cukru, brązowego
- dodatkowe borówki i ew. syrop klonowy lub miód do podania
Sposób wykonania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naczynie natłuszczamy, borówki myjemy, odsączamy na sicie. W misce mieszamy trzepaczką jajka z mlekiem i twarogiem. Wsypujemy kaszę, mieszamy.
Do naczynia wsypujemy borówki, wlewamy masę. Pieczemy 45-60 minut aż wbity patyczek będzie suchy. Podajemy na ciepło lub zimno z dodatkowymi borówkami i syropem klonowym lub miodem.
Źródło: https://zielenina.cooking/2015/09/kasza-...iem-i.html