12-06-2022, 21:33
Botwinka z jajkiem
Składniki
500 g botwinki z burakami
300 g ziemniaków
100 g selera
1 cebula drobno posiekana
30 g masła
1 l bulionu z warzyw
listek laurowy
sól morska
pieprz świeżo mielony
2 jajka
2 łyżki soku z cytryny
250 ml śmietany 18%
Przygotowanie:
Botwinkę, buraki, ziemniaki i seler umyj, obierz i pokrój w kostkę.
Jajka ugotuj na twardo.
W dużym garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę.
Dodaj buraki, seler i ziemniaki i podsmażaj kilka minut.
Dodaj przyprawy i zalej gorącym bulionem.
Gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Następnie dodaj botwinę i gotuj jeszcze przez 10 minut.
Jajka obierz i pokrój na połówki.
Zdejmij zupę z ognia dodaj sok z cytryny, śmietanę i dopraw do smaku.
Podawaj z połówką jajka.
źródlo