12-06-2022, 22:01
Chłodnik z botwinki
Składniki
1 pęczek botwiny
pół pęczka rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
0,5 l kefiru lub jogurtu naturalnego
sok z połówki cytryny
szczypta cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Botwinkę w całości dokładnie myjemy.
Małe listki możemy odłożyć do dekoracji, a pozostałe listki oraz łodyżki siekamy.
Buraczki obieramy najcieniej jak się da i kroimy je w drobną kostkę.
Rozdrobnioną botwinkę przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody (niecałą szklanką).
Następnie dodajemy po szczypcie cukru i soli i gotujemy przez 10 minut.
Pod koniec gotowania dodajemy sok z połówki cytryny i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie siekamy drobno koperek i szczypiorek i łączymy go z kefirem lub jogurtem naturalnym.
Gdy botwinka ostygnie, dodajemy do niej kefir/jogurt, a także startą na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrojoną rzodkiewkę.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na około 2 godziny do lodówki.
źródło