30-06-2022, 16:22
Ostryż Długi-Curcuma
Jest rośliną o szerokim zastosowaniu.
W Polsce, znana głownie jako przyprawa nadająca potrawie specyficzny zapach, smak i kolor.
Początkowo znana głownie jako barwnik, dopiero później odkryto jej lecznicze właściwości.
Stosunkowo niedawno odnalazła zastosowanie w kosmetyce, choć kobiety w Indiach od dawna używają jej do pielęgnacji twarzy i ciała.
Historia
Curcuma lub inaczej Ostryż Długi występuje w postaci kłącza, jest to odmiana byliny z rodziny imbirowatych.
Pochodzi z tropikalnej Azji Południowej, ale rośnie dziko także w lasach Azji Południowo-Wschodniej.
Indie są największym na świecie producentem Curcuma
Najbardziej znana jest głownie jako roślina przyprawowa.
Kłącza rośliny są gotowane przez kilka godzin, a następnie suszone w rozgrzanym piecu, po czym zostają zmielone na intensywny pomarańczowo-żółty proszek.
Substancją czynną w Curcuma jest kurkumina, która ma wyraźnie ziemisty, lekko gorzki, pikantny smak i musztardowy zapach.
W średniowiecznej Europie, Curcuma stała się znana jako Indyjski Szafran, ponieważ był powszechnie stosowany jako alternatywa dla dużo droższego wówczas Szafranu.
Curcuma jest używana nie tylko jako przyprawa do Curry ale także innych potraw w kuchni Azji Południowej i Bliskiego Wschodu.
Co ciekawe jest również stosowany do ochrony produktów żywnościowych przed światłem słonecznym.
W połączeniu z Annato, Curcuma była wykorzystana jako barwnik w produkcji kolorowych serów, jogurtów, mieszanek przypraw, sosów do sałatek, masła i margaryny.
Curcuma jest także używana w celu nadania żółtego koloru niektórym gotowym produktom np. musztardzie, konserwom, bulionom z kurczaka i innym środkom spożywczym, jak i również do farbowania tkanin.
Tradycyjne zastosowanie
Curcuma jest także używana podczas różnych rytuałów hinduskich.
Powszechnie stosowana we wszystkich częściach Indii m.in. podczas ceremonii ślubnej a czoło nowonarodzonego dziecka zostaje przetarte kurkumą, co ma mu w przyszłości zapewnić szczęście.
W Mikronezji przygotowanie Curcuma do zdobienia ciała, ubrań lub przyborów miało bardzo uroczysty charakter.
W medycynie alternatywnej od dawna wykorzystywano lecznicze właściwości Curcuma.
W wielu krajach Azji Południowej jest ona używana jako łatwo dostępny antyseptyk na różne skaleczenia, oparzenia i stłuczenia jak również jako środek antybakteryjny.
Pakistańczycy również wykorzystują Curcuma jako środek przeciwzapalny, remedium na problemy ze strony przewodu pokarmowego, na dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego (IBS) oraz inne zaburzenia trawienia.
Indyjczycy, w odniesieniu do właściwości wykorzystywanych przez nich w medycynie naturalnej, używają Curcuma do produkcji wielu różnych kremów przeznaczonych do pielęgnacji skóry, które są także eksportowane do krajów sąsiednich.
Dawniej indyjskie kobiety wcierały Curcuma w policzki w celu nadania im naturalnego, złotego blasku.
Natomiast pasta z Curcuma była używana w celu wyeliminowania zbędnych włosów.
więcej tutaj...
Jest rośliną o szerokim zastosowaniu.
W Polsce, znana głownie jako przyprawa nadająca potrawie specyficzny zapach, smak i kolor.
Początkowo znana głownie jako barwnik, dopiero później odkryto jej lecznicze właściwości.
Stosunkowo niedawno odnalazła zastosowanie w kosmetyce, choć kobiety w Indiach od dawna używają jej do pielęgnacji twarzy i ciała.
Historia
Curcuma lub inaczej Ostryż Długi występuje w postaci kłącza, jest to odmiana byliny z rodziny imbirowatych.
Pochodzi z tropikalnej Azji Południowej, ale rośnie dziko także w lasach Azji Południowo-Wschodniej.
Indie są największym na świecie producentem Curcuma
Najbardziej znana jest głownie jako roślina przyprawowa.
Kłącza rośliny są gotowane przez kilka godzin, a następnie suszone w rozgrzanym piecu, po czym zostają zmielone na intensywny pomarańczowo-żółty proszek.
Substancją czynną w Curcuma jest kurkumina, która ma wyraźnie ziemisty, lekko gorzki, pikantny smak i musztardowy zapach.
W średniowiecznej Europie, Curcuma stała się znana jako Indyjski Szafran, ponieważ był powszechnie stosowany jako alternatywa dla dużo droższego wówczas Szafranu.
Curcuma jest używana nie tylko jako przyprawa do Curry ale także innych potraw w kuchni Azji Południowej i Bliskiego Wschodu.
Co ciekawe jest również stosowany do ochrony produktów żywnościowych przed światłem słonecznym.
W połączeniu z Annato, Curcuma była wykorzystana jako barwnik w produkcji kolorowych serów, jogurtów, mieszanek przypraw, sosów do sałatek, masła i margaryny.
Curcuma jest także używana w celu nadania żółtego koloru niektórym gotowym produktom np. musztardzie, konserwom, bulionom z kurczaka i innym środkom spożywczym, jak i również do farbowania tkanin.
Tradycyjne zastosowanie
Curcuma jest także używana podczas różnych rytuałów hinduskich.
Powszechnie stosowana we wszystkich częściach Indii m.in. podczas ceremonii ślubnej a czoło nowonarodzonego dziecka zostaje przetarte kurkumą, co ma mu w przyszłości zapewnić szczęście.
W Mikronezji przygotowanie Curcuma do zdobienia ciała, ubrań lub przyborów miało bardzo uroczysty charakter.
W medycynie alternatywnej od dawna wykorzystywano lecznicze właściwości Curcuma.
W wielu krajach Azji Południowej jest ona używana jako łatwo dostępny antyseptyk na różne skaleczenia, oparzenia i stłuczenia jak również jako środek antybakteryjny.
Pakistańczycy również wykorzystują Curcuma jako środek przeciwzapalny, remedium na problemy ze strony przewodu pokarmowego, na dolegliwości związane z zespołem jelita drażliwego (IBS) oraz inne zaburzenia trawienia.
Indyjczycy, w odniesieniu do właściwości wykorzystywanych przez nich w medycynie naturalnej, używają Curcuma do produkcji wielu różnych kremów przeznaczonych do pielęgnacji skóry, które są także eksportowane do krajów sąsiednich.
Dawniej indyjskie kobiety wcierały Curcuma w policzki w celu nadania im naturalnego, złotego blasku.
Natomiast pasta z Curcuma była używana w celu wyeliminowania zbędnych włosów.
więcej tutaj...