15-03-2012, 20:32
Nalewka cebulowa
Pokrojoną w plastry cebulę ułożyć w słoiku, zalać czystą wódką i postawić na 10-14 dni w ciepłym miejscu. Zlać do butelki i przechowywać w temperaturze pokojowej.
Wcieranie nalewki w skórę głowy wzmacnia cebulki włosowe.
Według innego przepisu:
1/ nalewka mocniejsza: macerować przez 10 dni świeże cebule w alkoholu 90% w stosunku 1:1, popijać 3-5 łyżeczek dziennie (jedna łyżeczka zawiera 5 g cebuli) na zaparcia i kamicę moczową.
2/ nalewka słabsza: macerować cebulę jak wyżej w alkoholu 20%; stosować 5-10 g dwa razy dziennie z dodatkiem osłodzonej wody przy posiłkach; działa ona bakteriobójczo i pobudzająco na czynność wydzielniczą jelit.
/dr Jadwiga Górnicka/
Pokrojoną w plastry cebulę ułożyć w słoiku, zalać czystą wódką i postawić na 10-14 dni w ciepłym miejscu. Zlać do butelki i przechowywać w temperaturze pokojowej.
Wcieranie nalewki w skórę głowy wzmacnia cebulki włosowe.
Według innego przepisu:
1/ nalewka mocniejsza: macerować przez 10 dni świeże cebule w alkoholu 90% w stosunku 1:1, popijać 3-5 łyżeczek dziennie (jedna łyżeczka zawiera 5 g cebuli) na zaparcia i kamicę moczową.
2/ nalewka słabsza: macerować cebulę jak wyżej w alkoholu 20%; stosować 5-10 g dwa razy dziennie z dodatkiem osłodzonej wody przy posiłkach; działa ona bakteriobójczo i pobudzająco na czynność wydzielniczą jelit.
/dr Jadwiga Górnicka/