16-03-2012, 23:10
Cytryna
- Sok cytrynowy z tartym chrzanem w stosunku 1:4 rozpuszcza drobne skrzepy krwi występujące w naczyniach wieńcowych, co ma znaczenie profilaktyczne dla ludzi skłonnych do zawałów serca.
- Cytryna zawiera witaminę P, która chroni witaminę C (kwas askorbinowy) przed zbyt szybkim utlenianiem.
- Cytryna, podobnie jak czosnek, marchew, biała kapusta,jest wysoko ceniona w medycynie naturalnej. Wskazana jest dla ludzi starszych jako środek uśmierzający bóle. Zaleca się stosowanie nie tylko soku, ale również zjadanie białej skórki bogatej w pektyny.
- Cytryna parzona we wrzątku przez 5 minut daje o wiele więcej soku.
- Selery, jabłka, gruszki i pieczarki pokropione sokiem cytrynowym nie ciemnieją.
- Kilka kropel soku z cytryny dodanych do mięsa czyni je lżej strawnym.
- Skórka z cytryny dodana do ciast poprawia ich smak i aromat.
- Sok cytrynowy rozpuszczony w wodzie zastępuje ocet jabłkowy i winny.
- Kilka plasterków z cytryny nadaje pieczonej lub gotowanej baraninie smakowity aromat.
- Sok cytrynowy z tartym chrzanem w stosunku 1:4 rozpuszcza drobne skrzepy krwi występujące w naczyniach wieńcowych, co ma znaczenie profilaktyczne dla ludzi skłonnych do zawałów serca.
- Cytryna zawiera witaminę P, która chroni witaminę C (kwas askorbinowy) przed zbyt szybkim utlenianiem.
- Cytryna, podobnie jak czosnek, marchew, biała kapusta,jest wysoko ceniona w medycynie naturalnej. Wskazana jest dla ludzi starszych jako środek uśmierzający bóle. Zaleca się stosowanie nie tylko soku, ale również zjadanie białej skórki bogatej w pektyny.
- Cytryna parzona we wrzątku przez 5 minut daje o wiele więcej soku.
- Selery, jabłka, gruszki i pieczarki pokropione sokiem cytrynowym nie ciemnieją.
- Kilka kropel soku z cytryny dodanych do mięsa czyni je lżej strawnym.
- Skórka z cytryny dodana do ciast poprawia ich smak i aromat.
- Sok cytrynowy rozpuszczony w wodzie zastępuje ocet jabłkowy i winny.
- Kilka plasterków z cytryny nadaje pieczonej lub gotowanej baraninie smakowity aromat.