17-03-2012, 17:36
Chrzan
- Korzeń chrzanu odznacza się silnymi właściwościami bakteriobójczymi, dlatego warto jeść go jak najczęściej, by uchronić się przed katarem i przeziębieniami.
- Medycyna naturalna poleca spożywanie chrzanu przy astmie, braku apetytu, niedokrwistości, schorzeniach wątroby, skłonności do przeziębień, stanach zapalnych korzonków nerwowych oraz podwyższonym poziomie cholesterolu (wpływa na jego obniżenie).
- Chrzan oczyszcza też płuca i oskrzela z zalegającego w nich śluzu. Substancje zawarte w chrzanie powodują jego rozrzedzenie, ponadto podrażniają zakończenia nerwowe w przełyku i żołądku, tym samym ułatwiając odkasływanie. To dobroczynne działanie niepozornego korzonka, jak stwierdziły współczesne laboratoria badawcze, jest spowodowane zawartością cennych substancji leczniczych.
- Korzeń chrzanu odznacza się silnymi właściwościami bakteriobójczymi, dlatego warto jeść go jak najczęściej, by uchronić się przed katarem i przeziębieniami.
- Medycyna naturalna poleca spożywanie chrzanu przy astmie, braku apetytu, niedokrwistości, schorzeniach wątroby, skłonności do przeziębień, stanach zapalnych korzonków nerwowych oraz podwyższonym poziomie cholesterolu (wpływa na jego obniżenie).
- Chrzan oczyszcza też płuca i oskrzela z zalegającego w nich śluzu. Substancje zawarte w chrzanie powodują jego rozrzedzenie, ponadto podrażniają zakończenia nerwowe w przełyku i żołądku, tym samym ułatwiając odkasływanie. To dobroczynne działanie niepozornego korzonka, jak stwierdziły współczesne laboratoria badawcze, jest spowodowane zawartością cennych substancji leczniczych.