Nalewki
#5

Nalewka propolisowa
Kit pszczeli najpierw oczyszcza się z odnóży pszczół i innych zanieczyszczeń, na ile jest to możliwe, potem odważa 100 g i wkłada do zamrażarki. Twarda masę trzeba zemleć porcjami w młynku elektrycznym i zalać 80-85% spirytusem. Nalewka propolisowa przy takim stężeniu alkoholu wykazuje najwyższą aktywność.
Aby otrzymać takie stężenie, 500 ml 95% spirytusu miesza się z 50 ml gotowanej zimnej wody (spirytus wlewać do wody, nie odwrotnie). Po kilku godzinach rozcieńczonym spirytusem (500 ml) należy zalać 100 g zmielonego kitu i odstawić na 2-5 dni w ciemne miejsce. Aby przyśpieszyć macerowanie, od czasu do czasu warto potrząsnąć butelką.
Następnie mieszankę przelewa się przez lejek, na którym leży kawałek watki. Powstaje czysty 20 % propolis, który przechowuje się w ciemnych buteleczkach.
- Na wzmocnienie odporności: zażywać przez kilka miesięcy raz dziennie 20 kropli 20% nalewki propolisowej z dodatkiem miodu, cukru lub wody (dla diabetyków). W aptekach można kupić słabszą, bo 10% nalewkę propolisową.
- Przy bólach gardła i migdałków: 10 kropli nalewki wlać do 1/2 szklanki ciepłej wody i płukać gardło kilkakrotnie w ciągu dnia. Płukanie przynosi też doskonałe rezultaty przy paradontozie i innych stanach zapalnych jamy ustnej.
- Przy silnym katarze i zapaleniu oskrzeli - inhalacje: 30 kropli nalewki wlać do parownika lub miseczki z gorącą wodą, nakryć głowę ciepłym ręcznikiem i wdychać dobroczynne opary.
/dr Jadwiga Górnicka/
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości