18-03-2012, 14:28
Gośka napisał(a):OK, dzięki za każdą wypowiedźCytat:Każda dyskusja (wymiana poglądów) ma sens. W tym przypadku nie ma mowy o BRAKU kasyGośka napisał(a):Czyli spokojnie można afirmować, np: "nie mam kasy"? ŻartujęTarofides napisał(a):No właśnie można! Tematu nie drążyłem, ale ponoć jest taka koncepcja w związku z tym i brzmi mniej więcej tak. Jeżeli czegoś chcesz, to obawiaj się że to dostaniesz. Obawa to jakby silniejsza emocja niż zwykła chęć i zadziała silniej, a podświadomość i tak skupi się na tym czego się "obawiamy" i to przyciągnie.Czyli w tym wypadku brak kasy. Dyskusja na ten temat, jak widzę, również nie ma sensu.
W pracy z podświadomością trzeba być naprawde precyzyjnym. Nie było tu słowa BRAK, mamy słowa NIE (którego szympans nie ogarnia), słowo MAM (mieć) i słowo KASY (pieniądze). Podświadomość nie przetwarza komunikatów na inne wyrażenia. Dam przykład i dalej bedę antropomorfizował.
Nauczylismy psa przynosić kapcie. Mówimy do Reksia "przynieś kapcia" i on przynosi![]()
Teraz wołamy naszego pieska i mówimy "nie przynieś kapcia!" i coReksio przyniesie kapcia!
bo tyle zrozumiał
![]()
Możesz mu powiedzieć "przynieś kapcia! to dostaniesz po łbie!" Reksio przyniesie kapciabo nie zrozumiał całości wypowiedzi i olał niezrozumiałą część jako nieistotną. Za każdym razem gdy mówimy o przynoszeniu kapcia Reksio leci i przynosi, nie przejmując sie pozostałymi wyrażeniami, których nie rozumie.
Cytat:Podswiadomość można porównac do szympansa, albo do małego dziecka i to, że jest niezbyt inteligentna, to wiadomo z psychologii.Tarofides napisał(a):Jasne że to nie jest takie proste, ale wiemy, że nasz szympans nie zwraca uwagi na słowo NIE, zatem lepiej "przygłupowi" nie odwracać obrazkówNo właśnie, już wszystko jasne. Jeśli już antropomorfizujemy podświadomość, to trudno jest współpracować z nią, mając o niej takie zdanie.
To jest wiedza o podswiadomości, ale czym innym jest jej traktowanie. To że psa można nazwać przygłupem w porównaniu do naszej inteligencji, nie oznacza złego traktowania. Każdy kto kocha zwierzęta wie o co chodzi i tu działa podobna "relacja"
Cytat:Tarofides napisał(a):jej będa na końcuTarofidesie, ja kończę tę dyskusję. Nie mam ochoty już brać w niej udziału i to bynajmniej nie z braku argumentów. Pozdrawiam.