Czy wiesz, że...
#13

Szałwia
- Liście szałwii mają działanie wspomagające trawienie, wzmacniające, przeciwcukrzycowe, bakteriobójcze, przeciwzapalne i ściągające.
- Suche sproszkowane liście szałwii możemy dodać jako przyprawę do dziczyzny, drobiu, ryb, nadzienia, zup fasolowych, pomidorowych, jarzynowych itp.
- Dawniej szałwia była używana jako dodatek do wina i piwa.
- Do celów leczniczych zbiera się w maju, przed kwitnieniem, w pełni wykształcone liście oraz ziele, które jest od nich nieco uboższe w związki czynne. Ponownie w drugiej połowie sierpnia ścina się górne części łodyg ponad pierwszym rozgałęzieniem. Surowce te należy przechowywać w szczelnym opakowaniu w miejscu suchym i chłodnym, z dala od światła.
- Staropolskie przysłowie mówi:
Kto ma szałwię w ogrodzie, tego śmierć nie ubodzie.
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości