21-09-2022, 00:54
Zupa gulaszowa z papryką:
Koniec lata, wrzesień to niestety już chłodne dni i noce w naszej strefie klimatycznej. Potrzebujemy wtedy dania, które nasz rozgrzeją. Proponuję na rozgrzewkę przygotować najlepszą w smaku zupę gulaszową z papryką. Właściwie to taki Eintopf, danie jednogarnkowe, gdyż zupa gulaszowa jest gęsta i pożywna z dużą ilością mięsa, papryki i ziemniaków. Ktoś może powiedzieć, że to nie zupa, a gulasz ? Zupa jest pikantna, smaczna, rozgrzewająca, na jej widok cieknie ślinka. Do zupy podana była bagietka.
Składniki
50 dag łopatki wieprzowej
1 cebula
3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta)
250 ml wrzącej wody,
500ml bulionu lub rosołu,
3 ziemniaki,
1 płaska łyżeczka soli,
Pieprz do smaku
1 łyżeczka tymianku lub majeranku
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki,
szczypta pieprzu cayenne
100 g domowego ketchupu lub kupnego
1 łyżka oleju
Przygotowanie
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w dość grubą kostkę.
Kolorowe papryki kroimy w paski, a ziemniaki w kostkę.
Rozgrzewamy olej w dość wysokiej patelni, dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy ketchup pomidorowy, chwilkę przesmażamy, wlewamy ok. 250 ml wody i dusimy ok. 30 minut aż woda odparuje (jeśli mięso jest jeszcze twardawe uzupełniamy wrzącą wodę i dusimy dalej). Następnie wlewamy bulion, dodajemy przyprawy, pokrojoną paprykę, ziemniaki i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15-20 minut.
Na koniec zupę gulaszową możemy jeszcze doprawić do smaku.
Smacznego!
źródło