19-03-2012, 19:21
Pietruszka
- Natka pietruszki stanowi bogate źródło witaminy C (177 mg w 100 g natki) oraz żelaza, które w tym sąsiedztwie jest doskonale przyswajalne.
- Jedzenie natki usuwa zapach czosnku.
- Korzeń pietruszki dostarcza dużo potasu, trochę wapnia, fosforu, magnezu, witamin z grupy B oraz C. Jednak w porównaniu z nim zielone części rośliny są dużo bardziej wartościowe. Natka ma więcej potasu (695 mg), więcej wapnia (193 mg), fosforu, magnezu, żelaza (5 mg), dostarcza także witaminę A (902 ng), beta-karoten (5410 ng), nawet witaminę E.
- Pietruszka działa moczopędnie, wskazana jest dla osób cierpiących na schorzenia nerek oraz pęcherza moczowego, reumatyzm, anemię, przy osłabieniu wzroku.
- Natka pietruszki stanowi bogate źródło witaminy C (177 mg w 100 g natki) oraz żelaza, które w tym sąsiedztwie jest doskonale przyswajalne.
- Jedzenie natki usuwa zapach czosnku.
- Korzeń pietruszki dostarcza dużo potasu, trochę wapnia, fosforu, magnezu, witamin z grupy B oraz C. Jednak w porównaniu z nim zielone części rośliny są dużo bardziej wartościowe. Natka ma więcej potasu (695 mg), więcej wapnia (193 mg), fosforu, magnezu, żelaza (5 mg), dostarcza także witaminę A (902 ng), beta-karoten (5410 ng), nawet witaminę E.
- Pietruszka działa moczopędnie, wskazana jest dla osób cierpiących na schorzenia nerek oraz pęcherza moczowego, reumatyzm, anemię, przy osłabieniu wzroku.