06-10-2022, 13:37
Zupa serowo - warzywna
Składniki
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr 2 sztuki
cebula 1 sztuka
średniej wielkości marchewki 3 sztuki
woda 1.5 litra
łodyga selera naciowego 2 sztuki
rzepa biała 100 gramów
średniej wielkości ziemniaki 2 sztuki
śmietana 18% 200 mililitrów
ser żółty morski 300 gramów
mąka pszenna 50 gramów
piwo ciemne typu porter 100 mililitrów
ząbki czosnku 2 sztuki
oliwa z oliwek 100 mililitrów
Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie warzywa obierz, umyj i pokrój w małą kostkę.
Następnie podsmaż je w dużym garnku na oliwie, oprósz mąką i dodaj 1,5 l wody.
Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj około 40 minut – do momentu, w którym warzywa zrobią się miękkie.
Krok 2
Po tym czasie dodaj do zupy dwie kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr oraz ser.
Mieszając cały czas, spraw, aby ser w zupie uzyskał konsystencję emulsji.
Krok 3
Dodaj piwo, czosnek oraz tymianek.
Zupę zapraw śmietaną i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.
https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-ser...na-video-1
https://www.youtube.com/watch?v=vh45awyoeDM