22-10-2022, 00:42
Zupa orzechowa według Ewy Wachowicz
Składniki
300 g łuskanych orzechów włoskich
1 l wywaru wołowego lub drobiowego
kawałek imbiru
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 ml śmietanki 18%
sól i pieprz kolorowy
do podania: bagietka
ulubione kiełki, np. rzodkiewki
Przygotowanie
1 Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni.
Kilka zostawić do dekoracji, resztę posiekać i wrzucić do gorącego rosołu.
Przyprawić imbirem startym na tarce o drobnych oczkach.
Wymieszać, przykryć i gotować przez 15 minut.
2 Do żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i śmietankę.
Roztrzepać, przelać do garnka z zupą i zmiksować.
Doprawić świeżo otartą gałka muszkatołową, solą i kolorowym pieprzem.
3 Podawać z bagietką, prażonymi orzechami i kiełkami.
https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-...otuje.html