Trachyspermum Ammi-Ajwain
#4

   
Trachyspermum Ammi-Ajwain
Ajowan pochodzi z południowych Indii i jest spokrewniony z Kminkiem i Kminem, chociaż w smaku przypomina Tymianek i podobnie jak on jest nieco pieprzny i gorzki.
Roślina ta rośnie również w Egipcie, Iranie, Pakistanie i Afganistanie, jest bardzo ładna, przypomina Pietruszkę.
Kolor nasion: od jasnobrązowego do czerwonego.
Ajowan uprawia się m.in. dla pozyskania olejku eterycznego zawierającego tymol, używanego ze względu na właściwości bakteriobójcze, a także walory kulinarne.
Podobnie jak wiele innych przypraw kuchni indyjskiej, Ajowan ma podwójne działanie: oprócz aromatu, posiada też właściwości lecznicze, przeciwdziałając dolegliwościom gastrycznym, na przykład wzdęciom.
Z tych dwóch powodów pasuje on szczególnie do potraw bogatych w skrobię i do warzyw strączkowych.

Jak przechowywać Ajowan?
Ajowan przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu dowolnie długo.
Do czego dodajemy Ajowan?
Marynaty, indyjskie placki i pikantne przekąski z dodatkiem orzechów i warzyw strączkowych, ciasta, potrawy skrobiowe z warzywami.
Dobre rady
Ajowan dodajemy do tłustych potraw mącznych, krakersów, fasoli i warzyw strączkowych.
Nadaje potrawom mocny zapach tymianku.
Ajowan przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku w chłodnym, ciemnym miejscu dowolnie długo.

Przepis na pikantną brązową soczewicę
Porcja na 4 osoby
250 g brązowej soczewicy
2 łyżki oleju roślinnego
1 średniej wielkości drobno posiekana cebula
1 posiekany ząbek czosnku
1/4 łyżeczki posiekanych nasion Ajowan
1/4 łyżeczki „pieprzu cayenne”
Sól
Soczewicę zalewamy w garnku 450 ml wody i moczymy przez mniej więcej godzinę.
Olej podgrzewamy na patelni i smażymy cebulę do miękkości.
Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze pół minuty.
Zawartość patelni wrzucamy do rondla z soczewicą, dodajemy Ajowan, Cayenne i sól do smaku.
Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka i cały płyn zostanie wchłonięty (ok. 1,5 godziny).
Podajemy na gorąco.
https://cotozachoroba.pl/przyprawy-swiat...-w-kuchni/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości