Badian
#10

[Obrazek: Any%C5%BC-gwiazdkowaty-768x543.jpg]
Anyż Gwiazdkowaty
Anyż Gwiazdkowaty to owoc niedużego (około 8 metrów). wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Chin.
Zawiązuje ono owoce dopiero po osiągnięciu wieku 6 lat, później jednak owocuje nawet przez całe stulecie.
Miejsce żółtych kwiatów zajmują owoce, które dojrzawszy otwierają się tworząc miniaturowe gwiazdki.
W każdym ramieniu gwiazdki znajduje się nasionko – mniej aromatyczne niż cały owoc.
Anyż gwiazdkowaty, często używany w kuchni chińskiej i wietnamskiej, stanowi niezbędny składnik zestawu ich pięciu przypraw.

Przywieziony ponoć do Europy pod koniec XVI w. przez angielskiego marynarza, nigdy nie był jednak powszechnie używany do celów kulinarnych.
Jego zapach przypomina Anyżek (obie rośliny zawierają ten sam olejek eteryczny, anetol), jest jednak nieco mocniejszy. Anyż Gwiazdkowaty ma działanie lecznicze – jest moczopędny. a napar łagodzi ból gardła.
Olejku eterycznego dodaje się do niektórych likierów, np. anisette.

Do czego dodajemy Anyż?
Potrawy orientalne z wieprzowiną, kurczakiem i kaczką, warzywa smażone w oleju, potrawy przyprawiane sosem sojowym, ryby i małże, dynia.
Jak przechowywać Anyż?
Przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku z daleka od światła, przez co anyż gwiazdkowy długo nie traci aromatu.
Dobre rady
Aby uzyskać korzenno-słodki smak, wkładamy odrobinę do kurczaka lub kaczki przed pieczeniem, również do duszonej wieprzowiny.

Przepis na skrzydełka kurczaka w stylu orientalnym
Porcja dla 4 osób
16 skrzydełek kurczaka
4 łyżki wytrawnego sherry
250 ml rosołu z kurczaka lub wody
2 łyżki sosu sojowego
1 owoc Anyżu,
Sól
Skrzydełka kurczaka zalewamy sherry i odstawiamy na pół godziny.
Dodajemy rosół (lub wodę), sos sojowy, anyż, doprawiamy do smaku.
Gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu ok. 45 minut.
Podajemy jako przekąskę lub z gotowanym ryżem jako danie główne.
https://cotozachoroba.pl/przyprawy-swiat...-w-kuchni/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Badian - przez Krystyna - 31-01-2015, 21:25
RE: Badian - przez Krystyna - 22-11-2017, 01:12
RE: Badian - przez Krystyna - 22-11-2017, 17:53
RE: Badian - przez Krystyna - 22-11-2017, 18:36
RE: Badian - przez Krystyna - 22-10-2022, 22:33
RE: Herbata ziołowe - przez Krystyna - 15-10-2020, 23:26
Anyż Gwiazdkowy - przez Krystyna - 23-10-2022, 21:37



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości