23-10-2022, 12:20
Seler ogrodowy wyhodowano w XVII w. z dzikiej rośliny rosnącej na słonych bagnach Europy.
Istnieją dwie podstawowe odmiany: Seler Naciowy i Seler Korzeniowy.
Nasiona Selera są malutkie, brązowe, z pięcioma jaśniejszymi żeberkami; smakiem nie różnią się od reszty rośliny, mają przyjemny aromat, i są nieco gorzkie, co uwydatnia smak innych składników.
Można je dodawać do pieczenia chleba i (herbatników), do sałatek i gotowanych warzyw (tuż przed podaniem), zaś mielone do wielu gotowanych potraw.
Przyprawa selerowa to sól z mielonymi nasionami Selera i innymi ziołami.
Jest ona cennym dodatkiem do wielu dań; zup, potraw duszonych i sałatek – można jej dodawać niemal wszędzie tam, gdzie potrzebna jest aromatyzowana sól.
Jak przechowywać nasiona Selera?
Nasiona w całości oraz zmielone przechowujemy w szczelnych pojemnikach w chłodnym ciemnym miejscu, aby zachowały selerowy smak.
Do czego dodajemy nasiona Selera?
Zupy, sosy, potrawy duszone, ryby chleb. pikantne herbatniki. sok pomidorowy, przystawki, marynaty, chutney, potrawy z jaj, szczególnie omlety, sosy do sałatek.
Dobre rady
Nasiona całe dobrze zachowują aromat; dodawać z umiarem, gdyż są gorzkie, przed użyciem rozgnieść.
Przyprawa selerowa łatwo wietrzeje i dłużej zachowuje świeży smak w lodówce.
Przepis na gotowany ogórek z nasionami Selera
Porcja na 6 osób
1 kg ogórków, obranych ze skórki i pociętych wzdłuż na paski o grubości 2,5 cm
Rosół z kurczaka lub woda
1-2 łyżki masła
2 łyżeczki drobno zmielonych nasion selera
2-3 łyżki tłustej śmietany (wedle uznania)
Zalewamy ogórki wodą lub rosołem i gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, do miękkości (5 minut) .
Odlewamy wodę.
W niedużym rondelku topimy masło, dodajemy do niego nasiona Selera (i ewentualnie śmietanę) i polewamy nim ogórki. Lekko wstrząsamy.
Całość przekładamy na ogrzany półmisek i podajemy na gorąco jako jarzynę.
https://cotozachoroba.pl/przyprawy-swiat...-w-kuchni/