23-10-2022, 13:34
Pumpkin Spice Latte-Dyniowa Kawa Latte
Aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną
Składniki
6 porcji
1 szklanka pokrojonej w małą kostkę dyni (bez skóry i pestek)
przyprawy: 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej, 1/3 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
1/2 szklanki słodzonego mleka skondensowanego (z puszki lub tubki) lub miodu
oraz
kawa espresso
mleko
bita śmietana
Syrop Pumpkin Spice
Do rondelka wlać 150 ml wody, dodać dynię, przyprawy i wanilię.
Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut (lub do miękkości dyni).
Dodać mleko skondensowane lub miód i zmiksować blenderem.
Przygotowanie
Zaparzyć kawę, dodać mleko spienione/podgrzane z dwoma łyżkami otrzymanego syropu.
Lub zrobić warstwową kawę: zaparzyć kawę ze spienionym mlekiem i wlać do szklanki podgrzany syrop.
Na wierzchu udekorować bitą śmietaną.
Wierzch można dodatkowo skropić 2 łyżeczkami otrzymanego syropu lub posypać mieszanką przypraw z przepisu.
Wskazówki
Jeśli mamy pieczoną dynię (kawałki lub puree) blendujemy ją od razu z gorącą wodą, przyprawami oraz mlekiem skondensowanym
https://www.kwestiasmaku.com/zielony_sro...zepis.html