23-10-2022, 21:37
Anyż Gwiazdkowy - właściwości i zastosowanie przyprawy
Anyż Gwiazdkowy jest przyprawą, która wykazuje wiele cennych dla naszego zdrowia właściwości.
Oprócz tego znajduje on szerokie zastosowanie w kuchni - szczególnie powinien zainteresować osoby przygotowujące w domowym zaciszu niskoprocentowe napoje alkoholowe.
Anyż Gwiazdkowy wyróżnia się spośród innych przypraw charakterystycznym kształtem oraz specyficznym smakiem. Poznaj dokładnie wszystkie właściwości tego surowca i zobacz, do czego można go wykorzystać.
Anyż Gwiazdkowy (nazywany również Gwiaździstym) jest owocem Badianu Właściwego (łac. Illicium verum) – rośliny z rodziny cytryńcowatych, która przez swoją barwę określana bywa jako „wiecznie zielona”.
Anyż Gwiazdkowy pochodzi z terenów południowo-wschodniej Azji.
Obecnie jego uprawa występuje niemal na całym świecie (ze szczególnym uwzględnieniem Bliskiego Wschodu).
O jego właściwościach wiedzieli rzekomo już starożytni Egipcjanie oraz Grecy.
W Europie na szerszą skalę przyprawa zaczęła być używana w XVII wieku.
Znalazła ona zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w medycynie oraz pielęgnacji ciała
Anyż Gwiazdkowy w kuchni
Owoce Badianu Właściwego znajdują szerokie zastosowanie w sztuce kulinarnej.
Ze względu na swoje pochodzenie, stanowią one wartościowy dodatek do dań orientalnych
Przyprawa ta nadaje się również do potraw o tradycji europejskiej – użyć można jej m.in. do przygotowania mięs
oraz różnego rodzaju deserów (np. wypieków lub dżemów).
Bardzo często Anyż Gwiazdkowy służy do przyrządzania różnego typu napojów.
Jako dodatek przyprawa ta sprawdzi się świetnie przy egzotycznych herbatach oraz kawach, ale także domowych likierach i nalewkach.
Te ostatnie szczególnie polecane są przy wystąpieniu opisanych wcześniej dolegliwości żołądkowych.
więcej tutaj...