25-10-2022, 17:32
Garam Masala
Garam Masala jest suchą mieszanką przypraw, używaną w Indiach oraz w różnych rejonach Azji.
W Indiach, „Masala” odnosi się do każdego rodzaju przypraw, a „Garam” oznacza ciepło – zatem cała nazwa nie oznacza nic innego jak "gorące przyprawy."
Mieszanka ta nie jest aż tak pikantna jak mieszanki Chili, zazwyczaj jest jednak aromatyczna i ostra.
Zwykle podkreśla smak potraw oraz jest uważana za składnik, dający uczucie szczęścia i dobrego samopoczucia.
Podobnie jak inne istotne elementy kuchni indyjskiej, Garam Masala była używana od wieków, a sąsiednie narody z czasem również zaczęły korzystać z jej walorów smakowych.
Stworzono różne wariacje smakowe mieszanki w celu dostosowania jej do zmieniających się trendów i wymogów podniebień w całej południowo-wschodniej Azji.
Kuchnia północnych Indii i Punjabi wykorzystuje znacznie większe ilości tej przyprawy niż pokrewnej ostrej mieszanki Curry, którą możemy znaleźć w południowej części Indii.
Wielu kucharzy w Pakistanie, będących pod silnym wpływem kuchni Punjabi, również używa Garam Masala podczas przyrządzania swoich tradycyjnych potraw.
Skład Garam Masala
Mieszanki Garam Masala można znaleźć w wielu sklepach i marketach, choć większość kucharzy zgadza się, że lepiej smakuje, gdy jest świeża.
Tradycyjny mix może zawierać przyprawy takie jak: Kminek, Gałka Muszkatołowa, Cynamon, Czarny Pieprz, Chili w proszku, Kardamon, Koper Włoski, Kozieradka i Kolendra.
W zależności od regionu mieszanka ta zawsze będzie inna.
Garam Masala powstaje przez zmielenie przypraw, a następnie opiekanie ich na gorącej patelni.
Można używać niezmielonej wersji przyprawy, aczkolwiek nie ma ona tak charakterystycznie ostrego smaku.
Opiekana mieszanka przypraw powinna być wykorzystana od razu, a wszelkie resztki powinny być szczelnie zamknięte i przechowywane przez okres nie dłuższy niż sześć miesięcy.
Zastosowanie Garam Masala
W przeciwieństwie do innych mieszanek przypraw i Curry, Garam Masala jest zwykle dodawana pod koniec gotowania, dzięki czemu jej wyraźny i ostry smak wnika w całą potrawę.
Czasami dodawana jest także do smażonych ciast i farszów w celu nadania potrawie dodatkowej ostrej nutki smakowej. W obu przypadkach stosuje się ją w małych ilościach, ponieważ aromat może stać się przytłaczający jeśli jest jej za dużo.
W czasach, gdy Indie i Azja zaczęły cieszyć się popularnością wśród handlowców, wiele przypraw wchodzących w skład Garam Masala zostało przywiezionych do Europy, gdzie ciekawe nowego smaku narody zaczęły wykorzystywać ją w swoich kuchniach.
Mieszanka ta wtarta w mięso, doskonale nadaje mu ciekawy i pikantny smak, może być również z powodzeniem stosowana jako dodatek do sosów oraz marynat.
Szukający przygód kucharze mogą śmiało pokusić się o eksperymenty z tą pikantną i aromatyczną mieszanką przypraw, gdyż łatwo sporządzić ją w domu.
http://www.przyprawowy.pl/garam-masala.html
Garam Masala jest suchą mieszanką przypraw, używaną w Indiach oraz w różnych rejonach Azji.
W Indiach, „Masala” odnosi się do każdego rodzaju przypraw, a „Garam” oznacza ciepło – zatem cała nazwa nie oznacza nic innego jak "gorące przyprawy."
Mieszanka ta nie jest aż tak pikantna jak mieszanki Chili, zazwyczaj jest jednak aromatyczna i ostra.
Zwykle podkreśla smak potraw oraz jest uważana za składnik, dający uczucie szczęścia i dobrego samopoczucia.
Podobnie jak inne istotne elementy kuchni indyjskiej, Garam Masala była używana od wieków, a sąsiednie narody z czasem również zaczęły korzystać z jej walorów smakowych.
Stworzono różne wariacje smakowe mieszanki w celu dostosowania jej do zmieniających się trendów i wymogów podniebień w całej południowo-wschodniej Azji.
Kuchnia północnych Indii i Punjabi wykorzystuje znacznie większe ilości tej przyprawy niż pokrewnej ostrej mieszanki Curry, którą możemy znaleźć w południowej części Indii.
Wielu kucharzy w Pakistanie, będących pod silnym wpływem kuchni Punjabi, również używa Garam Masala podczas przyrządzania swoich tradycyjnych potraw.
Skład Garam Masala
Mieszanki Garam Masala można znaleźć w wielu sklepach i marketach, choć większość kucharzy zgadza się, że lepiej smakuje, gdy jest świeża.
Tradycyjny mix może zawierać przyprawy takie jak: Kminek, Gałka Muszkatołowa, Cynamon, Czarny Pieprz, Chili w proszku, Kardamon, Koper Włoski, Kozieradka i Kolendra.
W zależności od regionu mieszanka ta zawsze będzie inna.
Garam Masala powstaje przez zmielenie przypraw, a następnie opiekanie ich na gorącej patelni.
Można używać niezmielonej wersji przyprawy, aczkolwiek nie ma ona tak charakterystycznie ostrego smaku.
Opiekana mieszanka przypraw powinna być wykorzystana od razu, a wszelkie resztki powinny być szczelnie zamknięte i przechowywane przez okres nie dłuższy niż sześć miesięcy.
Zastosowanie Garam Masala
W przeciwieństwie do innych mieszanek przypraw i Curry, Garam Masala jest zwykle dodawana pod koniec gotowania, dzięki czemu jej wyraźny i ostry smak wnika w całą potrawę.
Czasami dodawana jest także do smażonych ciast i farszów w celu nadania potrawie dodatkowej ostrej nutki smakowej. W obu przypadkach stosuje się ją w małych ilościach, ponieważ aromat może stać się przytłaczający jeśli jest jej za dużo.
W czasach, gdy Indie i Azja zaczęły cieszyć się popularnością wśród handlowców, wiele przypraw wchodzących w skład Garam Masala zostało przywiezionych do Europy, gdzie ciekawe nowego smaku narody zaczęły wykorzystywać ją w swoich kuchniach.
Mieszanka ta wtarta w mięso, doskonale nadaje mu ciekawy i pikantny smak, może być również z powodzeniem stosowana jako dodatek do sosów oraz marynat.
Szukający przygód kucharze mogą śmiało pokusić się o eksperymenty z tą pikantną i aromatyczną mieszanką przypraw, gdyż łatwo sporządzić ją w domu.
http://www.przyprawowy.pl/garam-masala.html