25-10-2022, 20:49
Curcuma jest starożytną przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną od pradawnych czasów jako barwnik i przyprawa.
Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach.
Jest ona nadal używana w rytuałach religii hinduskiej oraz jako barwnik do świętych szat, dzięki temu że nie jest syntetyczna lecz naturalna oraz tania.
Curcuma w rzeczywistości jest jedną z najtańszych przypraw.
Choć podobnie jak Szafran, używana jest do barwienia, w kuchni nie powinno się mylić tych dwóch przypraw. Wykorzystanie Curcumy sięga 4000 lat wstecz, do kultury wedyjskiej w Indiach, kiedy to została użyta jako przyprawa kulinarna, a także miała pewne znaczenie religijne.
Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita, nawiązującego do koloru ziemi, zawierającej pigment mineralny.
W wielu językach Curcuma nazywana jest żółtym korzeniem.
Opis
Curkuma jest kłączem lub podziemną łodygą rośliny podobnej do Imbiru.
Zazwyczaj dostępna jest mielona w postaci jasno-żółtego proszku.
Cała Curcuma jest bulwiastym kłączem, posiadającym szorstką skórkę o budowie segmentowej.
Kłącze jest żółtawo-brązowe, z pomarańczowym wnętrzem, które po zmieleniu daje kolor żółty.
Główne kłącze mierzy od 2,5 do 7 cm długości, średnicy 2.5 cm, z której odgałęziają się mniejsze odrosty.
Przygotowanie i przechowywanie Curcuma
Curcuma wykorzystywana jest w postaci zmielonej.
Proszek ten zachowuje swoje właściwości barwiące nieskończenie długo, jednak jego smak wietrzeje z biegiem czasu, należy zatem kupować ją z umiarem.
Curcuma należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z dala od promieni słonecznych.
Zastosowanie kulinarne
Zastosowanie Curcuma jest szerokie na Wschodzie i Bliskim Wschodzie jako przyprawa i barwnik.
W Indiach dodawana jest do słodkich potraw, nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku.
Oprócz jej szerokiego zastosowania w kuchni marokańskiej do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz dań z warzyw, jest składnikiem mieszanki Curry oraz dań Curry.
Stosowana jest jako dodatek do rybnej Curry prawdopodobnie dlatego, ponieważ niweluje nieprzyjemny zapach ryby. Jeśli chodzi o mieszankę Curry, jest jej głównym składnikiem, zapewniającym charakterystyczny żółty kolor.
Opis rośliny oraz uprawa
Ta tropikalna bylina powiązana jest z Imbirem (z rodziny Zingibaraceae).
Dorasta do 60-100 cm.
Posiada długie, jasno zielone przypominające liście lilii, które otaczają stożkowe klastry jasnożółtawych kwiatów.
Rośnie w tropikach i sub tropikach.
Wymaga gorącego i wilgotnego klimatu i dosyć lekkiej, przepuszczalnej gleby.
Rozmnaża się przez podział kłącza.
Korzenie są gotowane, suszone przez ponad tydzień, a ich twardawa skórka jest często szlifowana przed sprzedażą.
Właściwości lecznicze
Curcuma jest łagodna dla przewodu pokarmowego, pobudzająca i wiatropędna.
W Malezji jest bazą dla maści antyseptycznej, dobrze działa na zakażenia generujące ropę.
Wspomaga gojenie się ran.
Redukuje cholesterol.
Według najnowszych badań Curcuma jest jedną z najlepszych substancji przeciw-rakowych, wyszukuje komórki rakowe modyfikując ich DNA przez co doprowadza do ich zwalczenia, ludzie którzy jedzą duże ilości tej przyprawy, rzadziej chorują na raka.
Woda Curcuma stosowana jest w celu osiągnięcia "złotej cery".
http://www.przyprawowy.pl/kurkuma.html
Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach.
Jest ona nadal używana w rytuałach religii hinduskiej oraz jako barwnik do świętych szat, dzięki temu że nie jest syntetyczna lecz naturalna oraz tania.
Curcuma w rzeczywistości jest jedną z najtańszych przypraw.
Choć podobnie jak Szafran, używana jest do barwienia, w kuchni nie powinno się mylić tych dwóch przypraw. Wykorzystanie Curcumy sięga 4000 lat wstecz, do kultury wedyjskiej w Indiach, kiedy to została użyta jako przyprawa kulinarna, a także miała pewne znaczenie religijne.
Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego słowa terra merita, nawiązującego do koloru ziemi, zawierającej pigment mineralny.
W wielu językach Curcuma nazywana jest żółtym korzeniem.
Opis
Curkuma jest kłączem lub podziemną łodygą rośliny podobnej do Imbiru.
Zazwyczaj dostępna jest mielona w postaci jasno-żółtego proszku.
Cała Curcuma jest bulwiastym kłączem, posiadającym szorstką skórkę o budowie segmentowej.
Kłącze jest żółtawo-brązowe, z pomarańczowym wnętrzem, które po zmieleniu daje kolor żółty.
Główne kłącze mierzy od 2,5 do 7 cm długości, średnicy 2.5 cm, z której odgałęziają się mniejsze odrosty.
Przygotowanie i przechowywanie Curcuma
Curcuma wykorzystywana jest w postaci zmielonej.
Proszek ten zachowuje swoje właściwości barwiące nieskończenie długo, jednak jego smak wietrzeje z biegiem czasu, należy zatem kupować ją z umiarem.
Curcuma należy przechowywać w opakowaniach hermetycznych z dala od promieni słonecznych.
Zastosowanie kulinarne
Zastosowanie Curcuma jest szerokie na Wschodzie i Bliskim Wschodzie jako przyprawa i barwnik.
W Indiach dodawana jest do słodkich potraw, nadając charakterystyczną cierpką nutkę smaku.
Oprócz jej szerokiego zastosowania w kuchni marokańskiej do przyprawiania mięs, zwłaszcza jagnięciny oraz dań z warzyw, jest składnikiem mieszanki Curry oraz dań Curry.
Stosowana jest jako dodatek do rybnej Curry prawdopodobnie dlatego, ponieważ niweluje nieprzyjemny zapach ryby. Jeśli chodzi o mieszankę Curry, jest jej głównym składnikiem, zapewniającym charakterystyczny żółty kolor.
Opis rośliny oraz uprawa
Ta tropikalna bylina powiązana jest z Imbirem (z rodziny Zingibaraceae).
Dorasta do 60-100 cm.
Posiada długie, jasno zielone przypominające liście lilii, które otaczają stożkowe klastry jasnożółtawych kwiatów.
Rośnie w tropikach i sub tropikach.
Wymaga gorącego i wilgotnego klimatu i dosyć lekkiej, przepuszczalnej gleby.
Rozmnaża się przez podział kłącza.
Korzenie są gotowane, suszone przez ponad tydzień, a ich twardawa skórka jest często szlifowana przed sprzedażą.
Właściwości lecznicze
Curcuma jest łagodna dla przewodu pokarmowego, pobudzająca i wiatropędna.
W Malezji jest bazą dla maści antyseptycznej, dobrze działa na zakażenia generujące ropę.
Wspomaga gojenie się ran.
Redukuje cholesterol.
Według najnowszych badań Curcuma jest jedną z najlepszych substancji przeciw-rakowych, wyszukuje komórki rakowe modyfikując ich DNA przez co doprowadza do ich zwalczenia, ludzie którzy jedzą duże ilości tej przyprawy, rzadziej chorują na raka.
Woda Curcuma stosowana jest w celu osiągnięcia "złotej cery".
http://www.przyprawowy.pl/kurkuma.html