25-10-2022, 20:52
Curcuma Zedoaria
Kurkuma Biała (Plamista)
Biała Kurkuma, lub plamista to przyprawa znana już w starożytności, jest kuzynką popularnej kurkumy (żółtej) i pochodzi z Indii i Indonezji.
W VI wieku Arabowie przywieźli Białą Curcuma do Europy, gdzie w średniowieczu cieszyła się ogromną popularnością.
Obecnie ta przyprawa w zachodniej części Europy jest bardzo rzadka, została zastąpiona przez Imbir.
Znana jest jako substytut maranty trzcinowej (rodzaj wiecznie zielona rośliny bogatej w skrobie) i używana jest w indyjskich perfumach oraz obrzędach religijnych.
Curkuma Zedoaria-Plamista jest to właściwie kłącze / korzeń z brązowawą cienką skórką o jasno-pomarańczowym - szaro białym, twardym środku i zapachu podobnym do Curcuma i Mango.
Ze względu na zapach podobny do Mango to Biała Curcuma nazywana jest "amb halad" - "amb" w językach hinduskich znaczy "mango".
Sprzedawana jest w postaci zmielonego proszku lub jako suszone szarawe kawałki o wnętrzu w kolorze: od żółtego do szaro-białego.
Istnieją dwa rodzaje sprzedawane na rynkach Indyjskich
Zedoaria Curcuma "zaokrąglona", która jest mała i gruba jak Imbir
Zerumbet Curcuma "długa", która jest długa i smukła jak znana Kurkuma.
Bukiet: piżmowy, podobny do imbiru z kamforowym odcieniem
Smak: ciepły jak imbir, lekko kamforowy, z gorzkim posmakiem
Skala ostrości: 4
Przygotowanie i przechowywanie Białej Kurkumy
Suszoną białą kurkumę maceruje i rozdrabnia się na proszek w moździerzu.
Przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
Zastosowanie kulinarne Białej Kurkumy
W kuchni indyjskiej zwykle używana jest świeża lub marynowana.
W Indonezji zazwyczaj stosuje się suszoną przyprawę, gdzie częściej stosuje się jako składnik Curry, szczególnie do dań z owoców morza.
Może być roztarta i połączona z popularną Kurkumą lub Imbirem, aby przygotować pastę curry do jagnięciny lub kurczaka.
Korzyści zdrowotne Białej Kurkumy
Białą kurkumę ceni się za zdolność do oczyszczania krwi.
Jest antyseptyczna i ułatwia gojenie się ran.
Pomaga w regeneracji komórek i wspomaga układ odpornościowy.
Reguluje temperaturę ciała i jest stosowana w przypadku gorączki.
Jest używany jako pomoc w trawieniu i na wzdęcia oraz kolki.
Skrobia zawarta w Kurkumie, jest łatwo przyswajalna i pożywna, tak więc jest to złoty środek na biedę dalekiego wschodu i jest idealna dla chorych lub dla najmłodszych.
Jest przeciwutleniaczem i mówi się, że pomaga w zaburzeniach seksualnych zarówno u mężczyzn jak i kobiet.
Wzmacnia mięśnie macicy i pomaga w porodzie, leczyć zaburzenia erekcji męskich, a także działa jako afrodyzjak.
Biała Kurkuma jest również używany do zatrzymania choroby nawracającej oraz w leczeniu przeziębienia, zaburzenia trawienia, wrzodów, problemów żołądkowo-jelitowych, zapobiega niestrawności jeśli spożyjemy Kurkumę Białą na 30 minut przed posiłkiem.
Uprawa Kurkumy Plamistej
Roślina ta rośnie w tropikalnych i subtropikalnych regionach wilgotnych lasów.
Jest kłączem lub podziemnym trzonem-korzeniem, jak Kurkuma i Imbir.
Kłącze jest duże i bulwiaste z wieloma odnogami.
Pędy liściowe są długie i pachnące, osiągając do ok 1 m.
Roślin ta nosi żółte kwiaty z czerwonymi i zielonymi wypustkami.
Sadzi się kawałki kłącza, zbierając po ok 2 latach dojrzewania.
Jak zrobić napar z Białej Kurkumy
Dodaj jedną łyżkę drobno posiekanego korzenia do pół litra wrzącej wody.
Należy pozostawić korzeń do rozmiękczenia na pół godziny.
Należy pić pół godziny przed jedzeniem, aby uzyskać korzyści zdrowotne dla układu pokarmowego.
Możesz pić jedną filiżankę przed posiłkiem dwa do trzech razy dziennie.
http://www.przyprawowy.pl/kurkuma-biala.html
https://www.allthingshealth.com/en-my/gl...-turmeric/