26-10-2022, 20:30
Ferula Asafoetida : Tradycyjne zastosowania i aktywność farmakologiczna
Ferula Asafetydato roślina zielna z rodziny baldaszkowatych.
Jest to żywica oleogumowa pozyskiwana z kłącza i korzenia rośliny.
Przyprawa ta jest stosowana jako środek wspomagający trawienie, w żywności jako przyprawa oraz w marynatach.
W nowoczesnym ziołolecznictwie stosowany jest w leczeniu histerii, niektórych stanów nerwowych, zapalenia oskrzeli, astmy i krztuśca.
Był on kiedyś stosowany w leczeniu dziecięcego zapalenia płuc i kolki z wzdęciami.
Gumożywica działa przeciwskurczowo, wiatropędnie, wykrztuśnie, przeczyszczająco i uspokajająco.
Olejek eteryczny z dziąseł jest eliminowany przez płuca, dzięki czemu jest to doskonały lek na astmę.
Zapach asafetydy jest przekazywany oddechowi, wydzielinom, wzdęciom i wyrzucaniu żołądka.
Ma właściwości przeciwskurczowe, wykrztuśne, pobudzające, przeciwzapalne i odrobaczające.
Asafetyda była również stosowana jako środek uspokajający.
Rozrzedza również krew i obniża ciśnienie krwi.
Jest szeroko stosowany w Indiach w żywności i jako lek w indyjskich systemach medycyny, takich jak ajurweda. Asafetyda od najdawniejszych czasów cieszyła się dużym uznaniem wśród tubylczych leków, szczególnie w systemie Unani.
Rośliny są stałym źródłem leków, a ostatnio duży nacisk położono na znalezienie nowych środków terapeutycznych z roślin leczniczych.
Obecnie wiele osób woli używać roślin leczniczych niż leków chemicznych.
Ferula Asafoetida Linn:
Asafetyda, żywica żywiczna ceniona jako przyprawa w Indiach i Iranie, pozyskiwana jest głównie z rośliny Ferula Asafoetida.
Łacińska nazwa Ferula oznacza „przewoźnik” lub „pojazd”.
Asa to zlatynizowana forma farsi asa „żywica”, a łaciński foetidus oznacza „pachnący, cuchnący”.
W starożytnym Rzymie Asafetydę przechowywano w słoikach razem z orzeszkami piniowymi, które jako jedyne były używane do przyprawiania delikatnych potraw.
Inną metodą jest rozpuszczenie Asafetydy w gorącym oleju i dodawanie kropli oleju do jedzenia.
Stosowana z wystarczającym umiarem, Asafetyda wzmacnia potrawy z grzybów i warzyw, ale może być również używana do nadania smażonemu lub grillowanemu mięsu wyjątkowego smaku.
Starożytne teksty opisują go jako Hingu, a kilka wieków ciągłego używania nadało mu osobliwość kuszącej przyprawy i zaufanego lekarstwa.
Hing jest gorzki i cierpki w smaku i lekki, ostry, cierpki i ostry w działaniu.
Teksty ajurwedy klasyfikują hing jako deepniya i sanjna-sthapaka (przystawka i przywracająca świadomość).
Jest popularnym domowym środkiem leczniczym, a jego składniki są wykorzystywane do wielu recept w tradycyjnym uzdrawianiu.
Asafetyda jest stosowana jako środek aromatyzujący i stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych.
Służy do aromatyzowania, curry, klopsików, dal i marynat.
Cała roślina jest używana jako świeże warzywo.
Zioło jest również używane jako antidotum na opium.
Podany w takiej samej ilości, jak przyjmowane przez pacjenta opium, będzie przeciwdziałać działaniu leku.
Mity i historia
Jak sama nazwa wskazuje, Asafetyda ma cuchnący zapach i mdły smak; cechy, które również obciążały go nazwą diabelskiego łajna.
W średniowieczu mały kawałek gumy noszono na szyi, aby odpędzić choroby, takie jak przeziębienie i gorączka. Jakakolwiek jego skuteczność była prawdopodobnie spowodowana antyspołecznymi właściwościami amuletu, a nie jakąkolwiek właściwością leczniczą.
Co zaskakujące, w Persji Asafetyda była używana jako przyprawa i nazywana „pokarmem bogów”.
Zioło to jest głównym składnikiem słynnej ajurwedyjskiej formuły ziołowej Hingashtak, nazwa sanskrycka to Hing.
W Persji zioło to jest tak wysoko cenione jako przyprawa, że miesza się je z prawie wszystkimi ich potrawami.
Francuscy gastronomowie pocierają odrobinę Asafetydą o gorące talerze, z których jedzą steki wołowe. Charakterystyczny smak sosu Worcestershire uzyskuje się dzięki dodaniu tej gumy.
Używany z dyskrecją dodaje charakteru curry, gulaszom, sosom itp.
Umiejętne manipulowanie sprawiło, że Asafetyda stała się użytecznym składnikiem szlachetnych perfum.
W Europie, Bliskim i Dalekim Wschodzie jest nadal uważany za cenny lek.
Jako przyprawa polecana jest tylko serdecznym i odważnym.
W magii i mitologii asafetyda służy do uzyskania wglądu i odpędzania wszelkiej negatywnej energii, złych duchów i demonów.
Służy do wzywania męskich bogów, zwłaszcza o charakterze fallicznym.
Jeden z mitów głosi, że asafetyda powstała z nasienia boga płodności, gdy wsiąkło w ziemię.
W Europie, Bliskim i Dalekim Wschodzie jest nadal uważany za cenny lek.
Jako przyprawa polecana jest tylko serdecznym i odważnym.
W magii i mitologii asafetyda służy do uzyskania wglądu i odpędzania wszelkiej negatywnej energii, złych duchów i demonów.
Służy do wzywania męskich bogów, zwłaszcza o charakterze fallicznym.
Jeden z mitów głosi, że asafetyda powstała z nasienia boga płodności, gdy wsiąkło w ziemię.
W Europie, Bliskim i Dalekim Wschodzie jest nadal uważany za cenny lek.
Jako przyprawa polecana jest tylko serdecznym i odważnym.
W magii i mitologii asafetyda służy do uzyskania wglądu i odpędzania wszelkiej negatywnej energii, złych duchów i demonów.
Służy do wzywania męskich bogów, zwłaszcza o charakterze fallicznym.
Jeden z mitów głosi, że Asafetyda powstała z nasienia boga płodności, gdy wsiąkło w ziemię.
Pochodzenie
Ferula asafetyda to jednopienna roślina zielna z rodziny UMBELLIFERAE.
Asafetyda pochodzi z Azji Środkowej, od wschodniego Iranu po Afganistan, a dziś uprawiana jest głównie w Iranie i Afganistanie, skąd jest eksportowana do reszty świata.
Nie pochodzi z Indii, ale od wieków jest używany w indyjskiej medycynie i kuchni.
Asafetyda jest pozyskiwana z roślin Ferula, które w wieku 4-5 lat mają masywne korzenie palowe lub korzenie w kształcie marchwi, o średnicy 12,5-15 cm w koronie.
Tuż przed kwitnieniem roślin, w marcu-kwietniu, odsłania się górną część korzenia żywego kłącza, a łodygę ścina się blisko korony.
Odsłoniętą powierzchnię pokrywa konstrukcja w kształcie kopuły z gałązek i ziemi.
Z ciętej powierzchni wypływa mleczny sok.
Po kilku dniach wysięki są zdrapywane, a świeży kawałek korzenia odcinany, gdy wydziela się więcej lateksu; czasami żywica jest usuwana wraz z plasterkiem.
Zbieranie żywicy i krojenie korzenia powtarza się aż do ustania wysięku (ok. 3 miesiące po pierwszym cięciu).
Żywica jest czasami pobierana z kolejnych nacięć wykonanych na styku łodygi lub kłącza i korzeni palowych.
Tradycyjne zastosowanie lecznicze
W Afganistanie wyciąg z suszonej gumy podaje się doustnie na histerię i krztusiec oraz w leczeniu wrzodów.
Odwar z rośliny przyjmuje się doustnie jako środek odrobaczający w Chinach.
Wyciąg z suszonego korzenia jest stosowany doustnie jako środek przeciwskurczowy, moczopędny, odrobaczający i przeciwbólowy w Egipcie.
Gumę żuje się na brak miesiączki w Malezji, a jako środek przeciwpadaczkowy w Maroku.
Ekstrakt wodny z żywicy w Nepalu jest przyjmowany doustnie jako środek doustny środek przeciwrobaczy, a w Arabii Saudyjskiej suszona guma jest stosowana w lecznictwie na krztusiec, astmę i zapalenie oskrzeli.
W Brazylii ekstrakt z suszonych liści i łodyg z gorącą wodą jest przyjmowany doustnie przez samce jako afrodyzjak i sproszkowaną oleożywicę, rozgniecioną opuszkami palców, stosuje się jako przyprawę.
Ferula Asafetyda jako tradycyjna medycyna w Indiach
Asafetyda od najdawniejszych czasów w Indiach była bardzo ceniona wśród tubylczych leków.
Jest uważany za lek, który usuwa wiatr z żołądka i przeciwdziała wszelkim zaburzeniom spazmatycznym.
Wnioski
Asafetyda jest żywicą olejowo-gumową otrzymywaną z wysięków korzeni irańskiej endemicznej rośliny leczniczej Ferula Asafetyda
Jest szeroko stosowany na całym świecie jako przyprawa smakowa w różnych produktach spożywczych.
Tradycyjnie stosuje się go w leczeniu różnych chorób, takich jak astma, epilepsja, bóle brzucha, wzdęcia, pasożyty jelitowe, osłabienie trawienia i grypa.
Ostatnie badania, w tym farmakologiczne i biologiczne, wykazały również, że asafetyda posiada szereg działań, takich jak przeciwutleniające, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe, chemoprewencyjne, przeciwcukrzycowe, przeciwskurczowe, hipotensyjne i mięczakobójcze.
Asafetyda ma duże znaczenie medyczne, dlatego przed rozpoczęciem badania klinicznego wymagane są szczegółowe badania Asafetydy.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3459456/
Ferula Asafetydato roślina zielna z rodziny baldaszkowatych.
Jest to żywica oleogumowa pozyskiwana z kłącza i korzenia rośliny.
Przyprawa ta jest stosowana jako środek wspomagający trawienie, w żywności jako przyprawa oraz w marynatach.
W nowoczesnym ziołolecznictwie stosowany jest w leczeniu histerii, niektórych stanów nerwowych, zapalenia oskrzeli, astmy i krztuśca.
Był on kiedyś stosowany w leczeniu dziecięcego zapalenia płuc i kolki z wzdęciami.
Gumożywica działa przeciwskurczowo, wiatropędnie, wykrztuśnie, przeczyszczająco i uspokajająco.
Olejek eteryczny z dziąseł jest eliminowany przez płuca, dzięki czemu jest to doskonały lek na astmę.
Zapach asafetydy jest przekazywany oddechowi, wydzielinom, wzdęciom i wyrzucaniu żołądka.
Ma właściwości przeciwskurczowe, wykrztuśne, pobudzające, przeciwzapalne i odrobaczające.
Asafetyda była również stosowana jako środek uspokajający.
Rozrzedza również krew i obniża ciśnienie krwi.
Jest szeroko stosowany w Indiach w żywności i jako lek w indyjskich systemach medycyny, takich jak ajurweda. Asafetyda od najdawniejszych czasów cieszyła się dużym uznaniem wśród tubylczych leków, szczególnie w systemie Unani.
Rośliny są stałym źródłem leków, a ostatnio duży nacisk położono na znalezienie nowych środków terapeutycznych z roślin leczniczych.
Obecnie wiele osób woli używać roślin leczniczych niż leków chemicznych.
Ferula Asafoetida Linn:
Asafetyda, żywica żywiczna ceniona jako przyprawa w Indiach i Iranie, pozyskiwana jest głównie z rośliny Ferula Asafoetida.
Łacińska nazwa Ferula oznacza „przewoźnik” lub „pojazd”.
Asa to zlatynizowana forma farsi asa „żywica”, a łaciński foetidus oznacza „pachnący, cuchnący”.
W starożytnym Rzymie Asafetydę przechowywano w słoikach razem z orzeszkami piniowymi, które jako jedyne były używane do przyprawiania delikatnych potraw.
Inną metodą jest rozpuszczenie Asafetydy w gorącym oleju i dodawanie kropli oleju do jedzenia.
Stosowana z wystarczającym umiarem, Asafetyda wzmacnia potrawy z grzybów i warzyw, ale może być również używana do nadania smażonemu lub grillowanemu mięsu wyjątkowego smaku.
Starożytne teksty opisują go jako Hingu, a kilka wieków ciągłego używania nadało mu osobliwość kuszącej przyprawy i zaufanego lekarstwa.
Hing jest gorzki i cierpki w smaku i lekki, ostry, cierpki i ostry w działaniu.
Teksty ajurwedy klasyfikują hing jako deepniya i sanjna-sthapaka (przystawka i przywracająca świadomość).
Jest popularnym domowym środkiem leczniczym, a jego składniki są wykorzystywane do wielu recept w tradycyjnym uzdrawianiu.
Asafetyda jest stosowana jako środek aromatyzujący i stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych.
Służy do aromatyzowania, curry, klopsików, dal i marynat.
Cała roślina jest używana jako świeże warzywo.
Zioło jest również używane jako antidotum na opium.
Podany w takiej samej ilości, jak przyjmowane przez pacjenta opium, będzie przeciwdziałać działaniu leku.
Mity i historia
Jak sama nazwa wskazuje, Asafetyda ma cuchnący zapach i mdły smak; cechy, które również obciążały go nazwą diabelskiego łajna.
W średniowieczu mały kawałek gumy noszono na szyi, aby odpędzić choroby, takie jak przeziębienie i gorączka. Jakakolwiek jego skuteczność była prawdopodobnie spowodowana antyspołecznymi właściwościami amuletu, a nie jakąkolwiek właściwością leczniczą.
Co zaskakujące, w Persji Asafetyda była używana jako przyprawa i nazywana „pokarmem bogów”.
Zioło to jest głównym składnikiem słynnej ajurwedyjskiej formuły ziołowej Hingashtak, nazwa sanskrycka to Hing.
W Persji zioło to jest tak wysoko cenione jako przyprawa, że miesza się je z prawie wszystkimi ich potrawami.
Francuscy gastronomowie pocierają odrobinę Asafetydą o gorące talerze, z których jedzą steki wołowe. Charakterystyczny smak sosu Worcestershire uzyskuje się dzięki dodaniu tej gumy.
Używany z dyskrecją dodaje charakteru curry, gulaszom, sosom itp.
Umiejętne manipulowanie sprawiło, że Asafetyda stała się użytecznym składnikiem szlachetnych perfum.
W Europie, Bliskim i Dalekim Wschodzie jest nadal uważany za cenny lek.
Jako przyprawa polecana jest tylko serdecznym i odważnym.
W magii i mitologii asafetyda służy do uzyskania wglądu i odpędzania wszelkiej negatywnej energii, złych duchów i demonów.
Służy do wzywania męskich bogów, zwłaszcza o charakterze fallicznym.
Jeden z mitów głosi, że asafetyda powstała z nasienia boga płodności, gdy wsiąkło w ziemię.
W Europie, Bliskim i Dalekim Wschodzie jest nadal uważany za cenny lek.
Jako przyprawa polecana jest tylko serdecznym i odważnym.
W magii i mitologii asafetyda służy do uzyskania wglądu i odpędzania wszelkiej negatywnej energii, złych duchów i demonów.
Służy do wzywania męskich bogów, zwłaszcza o charakterze fallicznym.
Jeden z mitów głosi, że asafetyda powstała z nasienia boga płodności, gdy wsiąkło w ziemię.
W Europie, Bliskim i Dalekim Wschodzie jest nadal uważany za cenny lek.
Jako przyprawa polecana jest tylko serdecznym i odważnym.
W magii i mitologii asafetyda służy do uzyskania wglądu i odpędzania wszelkiej negatywnej energii, złych duchów i demonów.
Służy do wzywania męskich bogów, zwłaszcza o charakterze fallicznym.
Jeden z mitów głosi, że Asafetyda powstała z nasienia boga płodności, gdy wsiąkło w ziemię.
Pochodzenie
Ferula asafetyda to jednopienna roślina zielna z rodziny UMBELLIFERAE.
Asafetyda pochodzi z Azji Środkowej, od wschodniego Iranu po Afganistan, a dziś uprawiana jest głównie w Iranie i Afganistanie, skąd jest eksportowana do reszty świata.
Nie pochodzi z Indii, ale od wieków jest używany w indyjskiej medycynie i kuchni.
Asafetyda jest pozyskiwana z roślin Ferula, które w wieku 4-5 lat mają masywne korzenie palowe lub korzenie w kształcie marchwi, o średnicy 12,5-15 cm w koronie.
Tuż przed kwitnieniem roślin, w marcu-kwietniu, odsłania się górną część korzenia żywego kłącza, a łodygę ścina się blisko korony.
Odsłoniętą powierzchnię pokrywa konstrukcja w kształcie kopuły z gałązek i ziemi.
Z ciętej powierzchni wypływa mleczny sok.
Po kilku dniach wysięki są zdrapywane, a świeży kawałek korzenia odcinany, gdy wydziela się więcej lateksu; czasami żywica jest usuwana wraz z plasterkiem.
Zbieranie żywicy i krojenie korzenia powtarza się aż do ustania wysięku (ok. 3 miesiące po pierwszym cięciu).
Żywica jest czasami pobierana z kolejnych nacięć wykonanych na styku łodygi lub kłącza i korzeni palowych.
Tradycyjne zastosowanie lecznicze
W Afganistanie wyciąg z suszonej gumy podaje się doustnie na histerię i krztusiec oraz w leczeniu wrzodów.
Odwar z rośliny przyjmuje się doustnie jako środek odrobaczający w Chinach.
Wyciąg z suszonego korzenia jest stosowany doustnie jako środek przeciwskurczowy, moczopędny, odrobaczający i przeciwbólowy w Egipcie.
Gumę żuje się na brak miesiączki w Malezji, a jako środek przeciwpadaczkowy w Maroku.
Ekstrakt wodny z żywicy w Nepalu jest przyjmowany doustnie jako środek doustny środek przeciwrobaczy, a w Arabii Saudyjskiej suszona guma jest stosowana w lecznictwie na krztusiec, astmę i zapalenie oskrzeli.
W Brazylii ekstrakt z suszonych liści i łodyg z gorącą wodą jest przyjmowany doustnie przez samce jako afrodyzjak i sproszkowaną oleożywicę, rozgniecioną opuszkami palców, stosuje się jako przyprawę.
Ferula Asafetyda jako tradycyjna medycyna w Indiach
Asafetyda od najdawniejszych czasów w Indiach była bardzo ceniona wśród tubylczych leków.
Jest uważany za lek, który usuwa wiatr z żołądka i przeciwdziała wszelkim zaburzeniom spazmatycznym.
Wnioski
Asafetyda jest żywicą olejowo-gumową otrzymywaną z wysięków korzeni irańskiej endemicznej rośliny leczniczej Ferula Asafetyda
Jest szeroko stosowany na całym świecie jako przyprawa smakowa w różnych produktach spożywczych.
Tradycyjnie stosuje się go w leczeniu różnych chorób, takich jak astma, epilepsja, bóle brzucha, wzdęcia, pasożyty jelitowe, osłabienie trawienia i grypa.
Ostatnie badania, w tym farmakologiczne i biologiczne, wykazały również, że asafetyda posiada szereg działań, takich jak przeciwutleniające, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe, chemoprewencyjne, przeciwcukrzycowe, przeciwskurczowe, hipotensyjne i mięczakobójcze.
Asafetyda ma duże znaczenie medyczne, dlatego przed rozpoczęciem badania klinicznego wymagane są szczegółowe badania Asafetydy.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3459456/