27-10-2022, 18:31
Wszystko o Achiote | Poznaj swoją przyprawę Annato (Bixa Orellana)
Achiote (Bixa Orellana) jest również znany jako Achotillo, bija, urucum i atsuete (Bixa Orellana)
Annato to pomarańczowo-czerwony barwnik spożywczy lub przyprawa sporządzona z nasion drzewa Achiote ( Bixa Orellana ), które rośnie w tropikalnych regionach Ameryki Południowej i Środkowej.
Jest najczęściej używany jako naturalny barwnik spożywczy, ponieważ nadaje jasny kolor od żółtego do głębokiego pomarańczowo-czerwonego, podobny do Szafranu i Kurkumy.
Jego kolor pochodzi od związków zwanych karotenoidami, które są pigmentami znajdującymi się w zewnętrznej warstwie nasion i wielu innych owocach i warzywach, takich jak marchew i pomidory .
Dodatkowo Annato jest używane jako przyprawa wzmacniająca smak potraw ze względu na lekko słodko-pieprzny smak.
Czym dokładnie jest Achiote?
Annatto należy do rodziny roślin znanych jako Bixaceae lub rodzina Achiote .
Jego nazwa naukowa to Bixa Orellana .
Bixa Orellana to wieloletni, wysoki krzew, który może osiągnąć wysokość 6–10 m (20–33 stóp).
Owoce Bixa Orellana to kuliste, jajowate kapsułki ułożone w grona przypominające kolczasto wyglądające czerwono-brązowe strąki nasienne pokryte miękkimi kolcami.
Po osiągnięciu pełnej dojrzałości strąk wysycha, twardnieje i pęka, odsłaniając nasiona.
Krzew jest najbardziej znany jako źródło czerwono-pomarańczowego pigmentu Annato.
Pigment pochodzi z owocni (woskowatej warstwy osnowy pokrywającej nasiona) owocu Bixa Orellana .
Jaki jest opis botaniczny Achiote?
Informacje botaniczne Annatto
Botanics – wiecznie zielony krzew Achiote jest członkiem rodziny Bixaceae lub Achiote.
Bixaceae to rodzaj trzech rodzajów i łącznie 25 gatunków.
Uważa się, że pochodzi z Brazylii, Ameryki Południowej i Środkowej.
Jest również szeroko uprawiany w krajach tropikalnych, takich jak Meksyk, Peru, Indonezja, Ekwador, Kenia, Indie i Afryka Wschodnia.
Krzew ma błyszczące, sercowate liście, czasem z czerwonawymi żyłkami i atrakcyjnymi różowymi kwiatami.
To sprawiło, że stał się popularny jako roślina żywopłotowa w ogrodach kolonialnych.
Nasiona Annato są ceglastoczerwone, w kształcie trójkąta, od 3 do 5 mm (1/8” – 3/16”).
Jaka jest wartość odżywcza Achiote?
Poznaj wartość odżywczą Achiote lub Annato
Wartość odżywcza Achiote: 11,50% białka, 6,74% wilgoci, 5,22% popiół, 2,22% lipidów, 42,19% węglowodanów ogółem i 28,45% błonnika.
Najliczniejszymi minerałami występującymi w Annato są potas i sód.
Jaki jest skład chemiczny Achiote?
Znać i rozumieć skład chemiczny Annato.
Najliczniejsze aminokwasy występujące w Achiote to lizyna, fenyloalanina + tyrozyna, leucyna i izoleucyna.
Najbardziej ograniczającym aminokwasem była walina.
Jaka jest historia Achiote?
Dowiedz się więcej o początkach i historii Annatto
Uważa się, że drzewo Annato B. Orellana pochodzi z tropikalnych regionów od Meksyku po Brazylię.
Prawdopodobnie początkowo nie był używany jako dodatek do żywności.
Ale do innych celów, takich jak rytualne i dekoracyjne malowanie ciała (wciąż ważna tradycja w wielu brazylijskich rdzennych plemionach, takich jak Wari'), kremy przeciwsłoneczne i środki odstraszające owady oraz do celów medycznych.
Był używany do malowania meksykańskich rękopisów w XVI wieku.
Annato było tradycyjnie używane jako środek barwiący i aromatyzujący w Ameryce Łacińskiej, na Karaibach, na Filipinach i w innych krajach, gdzie w XVI wieku zostało zabrane do domu przez hiszpańskich i portugalskich odkrywców.
Ma różne nazwy lokalne w zależności od regionu.
Jego użycie rozprzestrzeniło się w czasach historycznych na inne części świata i zostało włączone do lokalnych tradycji kulinarnych wielu krajów poza Ameryką.
Rośliny i nasiona Achiotu przywieziono do Azji z Meksyku w XVII wieku przez sefardyjskie żydowskie szlaki handlowe.
Nasiona i rośliny Annato z kolonii portugalskich, francuskich i holenderskich na Martynice wydają się szybciej rozprzestrzeniać w Starym Świecie.
Ten szlak handlowy można prześledzić dzięki tradycyjnym przepisom w kuchni jamajskiej, filipińskiej i wietnamskiej, gdzie karaibska nazwa nasion i rośliny, Annatto i Bija, jest częściej używana niż łacińska nazwa Achiotl.
Wykorzystanie nasion Annato do barwienia żywności rozpoczęło się, gdy osadnicy przybyli do obu Ameryk i nie mogli znaleźć w swoich przepisach szafranu do barwienia.
Nasiona Annato wkrótce nazwano „ szafranem ubogich ”, a ich popularność w Europie ogromnie wzrosła, prowadząc do komercyjnej uprawy tej przyprawy w Indiach do 1787 r.
https://gosumitup.com/all-about-achiote-...a-orellana
Achiote (Bixa Orellana) jest również znany jako Achotillo, bija, urucum i atsuete (Bixa Orellana)
Annato to pomarańczowo-czerwony barwnik spożywczy lub przyprawa sporządzona z nasion drzewa Achiote ( Bixa Orellana ), które rośnie w tropikalnych regionach Ameryki Południowej i Środkowej.
Jest najczęściej używany jako naturalny barwnik spożywczy, ponieważ nadaje jasny kolor od żółtego do głębokiego pomarańczowo-czerwonego, podobny do Szafranu i Kurkumy.
Jego kolor pochodzi od związków zwanych karotenoidami, które są pigmentami znajdującymi się w zewnętrznej warstwie nasion i wielu innych owocach i warzywach, takich jak marchew i pomidory .
Dodatkowo Annato jest używane jako przyprawa wzmacniająca smak potraw ze względu na lekko słodko-pieprzny smak.
Czym dokładnie jest Achiote?
Annatto należy do rodziny roślin znanych jako Bixaceae lub rodzina Achiote .
Jego nazwa naukowa to Bixa Orellana .
Bixa Orellana to wieloletni, wysoki krzew, który może osiągnąć wysokość 6–10 m (20–33 stóp).
Owoce Bixa Orellana to kuliste, jajowate kapsułki ułożone w grona przypominające kolczasto wyglądające czerwono-brązowe strąki nasienne pokryte miękkimi kolcami.
Po osiągnięciu pełnej dojrzałości strąk wysycha, twardnieje i pęka, odsłaniając nasiona.
Krzew jest najbardziej znany jako źródło czerwono-pomarańczowego pigmentu Annato.
Pigment pochodzi z owocni (woskowatej warstwy osnowy pokrywającej nasiona) owocu Bixa Orellana .
Jaki jest opis botaniczny Achiote?
Informacje botaniczne Annatto
Botanics – wiecznie zielony krzew Achiote jest członkiem rodziny Bixaceae lub Achiote.
Bixaceae to rodzaj trzech rodzajów i łącznie 25 gatunków.
Uważa się, że pochodzi z Brazylii, Ameryki Południowej i Środkowej.
Jest również szeroko uprawiany w krajach tropikalnych, takich jak Meksyk, Peru, Indonezja, Ekwador, Kenia, Indie i Afryka Wschodnia.
Krzew ma błyszczące, sercowate liście, czasem z czerwonawymi żyłkami i atrakcyjnymi różowymi kwiatami.
To sprawiło, że stał się popularny jako roślina żywopłotowa w ogrodach kolonialnych.
Nasiona Annato są ceglastoczerwone, w kształcie trójkąta, od 3 do 5 mm (1/8” – 3/16”).
Jaka jest wartość odżywcza Achiote?
Poznaj wartość odżywczą Achiote lub Annato
Wartość odżywcza Achiote: 11,50% białka, 6,74% wilgoci, 5,22% popiół, 2,22% lipidów, 42,19% węglowodanów ogółem i 28,45% błonnika.
Najliczniejszymi minerałami występującymi w Annato są potas i sód.
Jaki jest skład chemiczny Achiote?
Znać i rozumieć skład chemiczny Annato.
Najliczniejsze aminokwasy występujące w Achiote to lizyna, fenyloalanina + tyrozyna, leucyna i izoleucyna.
Najbardziej ograniczającym aminokwasem była walina.
Jaka jest historia Achiote?
Dowiedz się więcej o początkach i historii Annatto
Uważa się, że drzewo Annato B. Orellana pochodzi z tropikalnych regionów od Meksyku po Brazylię.
Prawdopodobnie początkowo nie był używany jako dodatek do żywności.
Ale do innych celów, takich jak rytualne i dekoracyjne malowanie ciała (wciąż ważna tradycja w wielu brazylijskich rdzennych plemionach, takich jak Wari'), kremy przeciwsłoneczne i środki odstraszające owady oraz do celów medycznych.
Był używany do malowania meksykańskich rękopisów w XVI wieku.
Annato było tradycyjnie używane jako środek barwiący i aromatyzujący w Ameryce Łacińskiej, na Karaibach, na Filipinach i w innych krajach, gdzie w XVI wieku zostało zabrane do domu przez hiszpańskich i portugalskich odkrywców.
Ma różne nazwy lokalne w zależności od regionu.
Jego użycie rozprzestrzeniło się w czasach historycznych na inne części świata i zostało włączone do lokalnych tradycji kulinarnych wielu krajów poza Ameryką.
Rośliny i nasiona Achiotu przywieziono do Azji z Meksyku w XVII wieku przez sefardyjskie żydowskie szlaki handlowe.
Nasiona i rośliny Annato z kolonii portugalskich, francuskich i holenderskich na Martynice wydają się szybciej rozprzestrzeniać w Starym Świecie.
Ten szlak handlowy można prześledzić dzięki tradycyjnym przepisom w kuchni jamajskiej, filipińskiej i wietnamskiej, gdzie karaibska nazwa nasion i rośliny, Annatto i Bija, jest częściej używana niż łacińska nazwa Achiotl.
Wykorzystanie nasion Annato do barwienia żywności rozpoczęło się, gdy osadnicy przybyli do obu Ameryk i nie mogli znaleźć w swoich przepisach szafranu do barwienia.
Nasiona Annato wkrótce nazwano „ szafranem ubogich ”, a ich popularność w Europie ogromnie wzrosła, prowadząc do komercyjnej uprawy tej przyprawy w Indiach do 1787 r.
https://gosumitup.com/all-about-achiote-...a-orellana