Arnota-Bixa
#5

Jakie są zastosowania Achiote?
Jak używa się Annato?
Ameryka Środkowa, Afryka, Sri Lanka, Ameryka Południowa, Karaiby i Indie są głównymi producentami komercyjnymi.
W produktach do pielęgnacji ciała olejek Annato zapewnia właściwości przeciwutleniające , jednocześnie dodając bogaty, słoneczny kolor kremom, balsamom i szamponom.
Nasiona były używane przez amerykańskich tubylców do robienia szminek i czerwonej farby do ciała.
Jest stosowany jako barwnik spożywczy do dodawania żółtego lub pomarańczowego koloru do sera, masła, ciast, kiełbas, wypieków, przekąsek, ziemniaków , wędzonych ryb, płatków śniadaniowych i popcornu.
Wykorzystywany jest do formowania pasty i proszku stosowanego w kuchni filipińskiej, czamorro, jamajskiej i latynoamerykańskiej.
Na Filipinach używa się go do sosu pancit.
Nasiona są mielone lub wykorzystywane do produkcji oleju z Annato.
Preparaty Annatto znajdują również zastosowanie w produktach do makijażu oraz w przemyśle tekstylnym.
Zmielone nasiona dodaje się do gulaszy i zup.
Mięso marynowane jest również w przyprawach w kolorze Annato.
Oprócz stosowania jako barwnik do tkanin, Annatto jest również stosowany w produktach gospodarstwa domowego, takich jak wosk do podłóg, pasta do mebli i pasta do butów.

Podczas gdy to głównie nasiona są wykorzystywane przez rdzennych mieszkańców do celów nieleczniczych, cała roślina Achiotu jest wykorzystywana w medycynie tradycyjnej.
Tradycyjni uzdrowiciele w Kolumbii również używają Annato jako środka antytoksynowego w przypadku ukąszenia węża.

Jak smakuje Achiote?
Jaki jest smak Annatto?
Jeśli chodzi o smak, Annato nie ma wyrazistego smaku, chyba że jest używane w większych ilościach, w którym to przypadku mówi się, że nadaje ziemisty, kwiatowy i gorzki smak z nutą Pieprzu i gałki Muszkatołowej .

Pod względem tekstury jest tak twardy , że możesz mieć trudności z zmieleniem go w młynku do przypraw
Nawet gotowanie nasion Annato nie zrobi wielkiej różnicy.

Do czego mogę używać Achiote?
Dowiedz się, jak używać Annatto w żywności i napojach.
Zrób olej Annato, aby nadać potrawom charakterystyczny odcień.
Używaj jako barwnika spożywczego w celu nadania żółtego lub pomarańczowego odcienia.
Służy do wypieków w celu uwydatnienia koloru nadzień, lukier, żeli, rożków cukrowych, herbatników waflowych.
Do marynat używaj pasty Annato i oleju.
Pigmenty Annatto mogą być stosowane w serach, produktach mlecznych, produktach pochodzenia zbożowego, słodyczach, napojach, sosach i kiełbasach.
Stosowane są również w produktach takich jak margaryny, kremy warzywne, sery i lody.
Na Karaibach nasiona są zwykle smażone w tłuszczu (zwierzęcym lub roślinnym); po wyrzuceniu nasion, złocistożółty tłuszcz służy do smażenia warzyw lub mięsa.
Meksykańscy kucharze często używają pasty (Achiote) z nasion Annato z pewnymi konserwantami (kwas octowy), która całkowicie rozpuszcza się w gorącym tłuszczu.
W Południowym Meksyku (Jukatan),mięso jest często marynowane w mieszance przypraw zwanej  recado, która zawdzięcza swój żywy żółty kolor dzięki obfitemu dodatkowi Annato.
Pieczenie drobiu i ryb w gorącym piekarniku, smażenie na patelni lub grillowanie jest również możliwe z Annato.
Na Filipinach nasiona Achiotu są często mielone na proszek i dodawane do zup i gulaszy; mięso jest często marynowane z przyprawami w kolorze Annato.
W Wietnamie ciasta są często przygotowywane z olejem Annato, aby uzyskać bardziej atrakcyjny kolor; 
Olej Annato jest również powszechny w celu poprawy koloru Curry na bazie Kokosa.


Zarówno nasiona, jak i zmielony Achiote zachowają się przez długi czas. 
Przy odpowiednim przechowywaniu Achiote może być dobry nawet przez trzy lata .
Przechowuj go do sucha w hermetycznym szklanym pojemniku i ciemnej szafce z dala od światła. 
Olej z Archiotu wytrzyma kilka miesięcy, jeśli będzie przechowywany w szklanym pojemniku w lodówce.

Podobnie jak nasiona Annato, krokosz barwierski nadaje potrawom olśniewająco żółty kolor i to przede wszystkim czyni go doskonałym substytutem nasion annato.
Połączenie Papryki i Kurkumy to praktyczna alternatywa dla nasion Achiotu.

Jakie są korzyści zdrowotne Achiote?
Dowiedz się o korzyściach zdrowotnych Achiote lub Bixa Orellana
Korzyści zdrowotne Achiote (Bixa Orellana) lub Korzyści z Annato
*Korzyści zdrowotne Achiote jako przeciwutleniacza i przeciwdrobnoustrojowego
Annatto, ze względu na silne przeciwutleniacze, ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe i może zabijać różne patogeny i bakterie w organizmie.
*Korzyści zdrowotne Annato dla trawienia
Wysoki poziom błonnika znajdujący się w nasionach Annato, a także w jadalnych liściach Arjotu, jest dobry dla trawienia. 
Sprzyja sprawnemu przejściu pokarmu przez jelita oraz efektywnemu wchłanianiu składników odżywczych.
*Korzyści zdrowotne Archiote dla odporności
Pierwotne praktyki medyczne zalecały żucie liści Archiote lub picie herbaty przygotowanej z tych liści w celu wzmocnienia odporności człowieka.
*Korzyści zdrowotne Annato na problemy trawienne
Achiote jest doskonałym lekarstwem na problemy trawienne, takie jak kolka, gazy jelitowe i niestrawność. 
Wielu lekarzy przepisuje go w celu leczenia anoreksji, ponieważ wiadomo, że stymuluje układ pokarmowy i nerwowy.
*Korzyści zdrowotne Achiote dla wzroku
Wysoka zawartość karotenoidów obecnych w Annato działa jako przeciwutleniacze w układzie ocznym i zapobiega rozwojowi zaćmy, a także zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej, utrzymując silny wzrok przez lata.
*Korzyści zdrowotne Annato w pielęgnacji skóry
Tokotrienole obecne w annato działają jako przeciwutleniacze, co jest jednym z powodów, dla których jest tak poszukiwany w pielęgnacji skóry.
*Zdrowotne właściwości Achiote na rany
Pasta z nasion Annato może być stosowana w celu przyspieszenia procesu gojenia się ran.
*Korzyści zdrowotne Annato dla oddychania
Nasiona Annato mają właściwości wykrztuśne. 
Dlatego stosuje się je w celu zapobiegania zaburzeniom związanym ze śluzem, takim jak kaszel, astma i zapalenie oskrzeli. 
Usuwa również śluz z płuc.
*Korzyści zdrowotne Achiote dla wątroby
Nasiona Annato pomagają zrównoważyć, odtruć, metabolizować i wzmacniać wątrobę. 
*Pomaga również zmniejszyć stan zapalny wątroby. 
Naukowcy wykazali rolę biksyny w niszczeniu szkodliwych wolnych rodników w wątrobie.
https://gosumitup.com/all-about-achiote-...a-orellana
http://gernot-katzers-spice-pages.com/en...a_ore.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Arnota-Bixa - przez Krystyna - 23-10-2022, 23:50
RE: Bixa - przez Krystyna - 23-10-2022, 23:57
RE: Bixa - przez Krystyna - 24-10-2022, 00:05
RE: Bixa - przez Krystyna - 27-10-2022, 18:31
RE: Bixa - przez Krystyna - 27-10-2022, 19:03
RE: Bixa - przez Krystyna - 27-10-2022, 21:28



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości