20-03-2012, 22:00
Nalewka czosnkowa
50 g pokrojonego czosnku zalać 250 ml wódki 40%. Często wstrząsać. Przez 10 dni składniki powinny się macerować. Całość odfiltrować.
Stosować jako antyseptyk, do rozszerzania naczyń krwionośnych, na obniżenie ciśnienia krwi tętniczej, na bóle reumatyczne.
Na astmę - pokropić kostkę cukru pięcioma kroplami nalewki i ssać w chwili ataku.
Na obniżenie ciśnienia krwi i jako środek przeciwdziałający miażdżycy - inna nalewka czosnkowa:
1 kg czosnku zalać 1/2 l wódki. Pić 2 razy dziennie po 30 kropli przez kilka dni.
Można też zmiażdżyć 26 ząbków czosnku i dodać do tego sok z trzech cytryn. Zalać 1l przegotowanej, zimnej wody. Odstawić na 2-3 dni. Pić 2 razy dziennie po kieliszku.
Jeszcze inny przepis polecany szczególnie w początkowej fazie miażdżycy oraz jako środek przeciwdziałający jej powstawaniu. Zaleca się stosować ją przez długi okres:
100 g obranych i drobno pokrojonych ząbków czosnku zalać 200 ml czystej wódki zbożowej i odstawić na 7 dni. Nalewkę przyjmuje się przed głównymi posiłkami, 2-4 razy dziennie po 20 kropli.
/dr Jadwiga Górnicka/
Powinnam sobie zrobić dla zdrowotności tę ostatnią nalewkę.
50 g pokrojonego czosnku zalać 250 ml wódki 40%. Często wstrząsać. Przez 10 dni składniki powinny się macerować. Całość odfiltrować.
Stosować jako antyseptyk, do rozszerzania naczyń krwionośnych, na obniżenie ciśnienia krwi tętniczej, na bóle reumatyczne.
Na astmę - pokropić kostkę cukru pięcioma kroplami nalewki i ssać w chwili ataku.
Na obniżenie ciśnienia krwi i jako środek przeciwdziałający miażdżycy - inna nalewka czosnkowa:
1 kg czosnku zalać 1/2 l wódki. Pić 2 razy dziennie po 30 kropli przez kilka dni.
Można też zmiażdżyć 26 ząbków czosnku i dodać do tego sok z trzech cytryn. Zalać 1l przegotowanej, zimnej wody. Odstawić na 2-3 dni. Pić 2 razy dziennie po kieliszku.
Jeszcze inny przepis polecany szczególnie w początkowej fazie miażdżycy oraz jako środek przeciwdziałający jej powstawaniu. Zaleca się stosować ją przez długi okres:
100 g obranych i drobno pokrojonych ząbków czosnku zalać 200 ml czystej wódki zbożowej i odstawić na 7 dni. Nalewkę przyjmuje się przed głównymi posiłkami, 2-4 razy dziennie po 20 kropli.
/dr Jadwiga Górnicka/
Powinnam sobie zrobić dla zdrowotności tę ostatnią nalewkę.