Lawenda
#30

   
Kwiaty Lawendy
English Lavender
Lavandula Angustifolium  to klasyczna Lawenda, którą zna większość ludzi.
Na rynku występuje również jako Lawenda Pospolita, Lawenda Francuska (jeśli pochodzi z Francji), Lawenda Prawdziwa, czy Lawenda.
Możesz go również zobaczyć jako Lavandula Officinalis .
Ten mały szaro-fioletowy kwiat jest znany ze swojego słodkiego kwiatowego aromatu.

Lavandin
Lavandula X Intermedia  szybko staje się popularnym gatunkiem „Lawendy” na rynku.
Czasami można ją znaleźć jako Holenderską Lawendę, ale często jest sprzedawana jako Lawenda.
Powoli widzimy, że jest odpowiednio oznaczony jako Lavandin.
Te niebieskawo-fioletowe kwiaty mają jaśniejszy kolor w porównaniu z Lawendą Angielską.
Lavandin ma równie charakterystyczny słodko-kwiatowy aromat lawendy z lekką nutą kamfory.

Lawenda to aromatyczny, wieloletni, wiecznie zielony krzew.
Jego zdrewniałe łodygi mają lawendowe lub fioletowe kwiaty od późnej wiosny do wczesnej jesieni, chociaż istnieją odmiany o kwiatach białych lub różowych.
Lawenda pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, ale obecnie jest uprawiana na obszarach o chłodnej zimie i suchym lecie w Europie i zachodnich Stanach Zjednoczonych.
Stosowanie Lawendy sięga tysięcy lat wstecz, z pierwszymi zarejestrowanymi zastosowaniami przez Egipcjan podczas procesu mumifikacji.
Zarówno Grecy, jak i Rzymianie mieli dla niej wiele zastosowań, z których najpopularniejsze to kąpiel, gotowanie i składnik perfum.
Lawenda była używana jako perfumy po kąpieli przez Rzymian, którzy nadali temu ziołu nazwę od łacińskiego Lavare , myć.
Podczas Wielkiej Zarazy w 1665 r. zbójcy myli ręce miksturą zwaną octem czterech złodziei, która zawierała Lawendę, Piołun, Rutę, Szałwię, Miętę i Rozmaryn oraz ocet; rzadko się zarażali.
Angielski folklor mówi, że mieszanka Lawendy, Bylicy Pospolitej, Rumianku i płatków Róży przyciągnie skrzaty, wróżki, ciastka i elfy.

Typowe wykorzystanie
Herbaty, nalewki i dodawane do wypieków.
Kosmetycznie ma wiele zastosowań i może być zawarta w maściach ze względu na swoje korzystne właściwości.

Jako przyprawa Lawenda jest najlepiej znana jako ważny aspekt kuchni francuskiej i jest integralnym składnikiem mieszanek przyprawowych ziół prowansalskich.
Lawenda może być stosowana samodzielnie, aby nadać wspaniały, kwiatowy smak deserom, mięsom i pieczywom. Kwiaty można również ułożyć warstwami w cukrze, aby nadać mu charakterystyczny aromat do stosowania w ciasteczkach i cukierkach.

Podobnie jak w przypadku Kolendry, niektóre osoby postrzegają smak Lawendy w sposób niepożądany w kuchni.
Szacuje się, że 10% populacji interpretuje Lawendę jako mydlaną i niesmaczną.
Z tego powodu rozsądnie jest zachować ostrożność podczas używania lawendy jako środka aromatyzującego.

Środki ostrożności
Specyficzne:  Brak znanych środków ostrożności.
Ogólne:  Zalecamy skonsultowanie się z wykwalifikowanym lekarzem przed użyciem produktów ziołowych, szczególnie jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią lub przyjmujesz jakiekolwiek leki.
https://dragonherbarium.com/collections/...fficinalis

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości