24-11-2022, 21:39
Herbata Ziołowa-Hibiskus Sabdarifa
Hibiskus Sabdarifa, czyli Malwa Sudańska to jedyna jadalna odmiana Hibiskusa.
Z Hibiskusa przygotowuje się bardzo słodki napar podawany na gorąco lub na zimno.
Jest to narodowy napój w wielu krajach północnej Afryki, szczególnie jednak uwielbiany w Egipcie.
W niektórych krajach napar Hibiskusa traktowany jest przez osoby nie spożywające alkoholu jako jego zamiennik.
Hibiskus bardzo dobrze wpływa na naszą odporność przez zawartą w nim witaminie C.
Z tego powodu idealnie sprawdzi się w zimowym okresie.
Dzięki polifenolom wspomaga przemianę materii, może pomagać przy stłuszczeniach wątroby.
Hibiskus ponadto posiada duża ilość przeciwutleniaczy, co korzystnie wpływa na opóźnienie starzenia naszej skóry.
Ma działanie lekko moczopędne, ogranicza wchłanianie się wody w jelicie grubym.
Jak udowodniono kilkukrotnie podczas badań, Hibiskus działa jak naturalny lek na nadciśnienie – obniża ciśnienie krwi, przez co cieszy się dużym zainteresowaniem.
Suszone kwiaty Hibiskusa mają ciemną, czerwono-purpurową barwę.
Napar o bardzo wyrazistym, czerwonym kolorze.
Aromat kwaskowaty.
W smaku jest krągła, kwaskowata, delikatnie ściągająca język.
Napar Hibiskusa sprawdza się bardzo dobrze na ciepło, jak i w wersji na zimno (cold brew).
Wystarczy zalać susz zimną wodą, odstawić na kilka godzin i gotowe!
Uwaga: Bardzo duża ilość Hibiskusa może obniżać płodność; spożywanie w nadmiarze przez kobiety w ciąży może prowadzić do poronienia.
Przygotowanie Herbaty z Hibiskusa jest bardzo podobne do parzenia tradycyjnej herbaty czarnej.
Odpowiednią ilość Hibiskusa zalewamy przegotowaną wodą o temperaturze ok. 95–90 stopni C, a następnie przykrywamy talerzykiem na ok. 5–10 minut.
Następnie usuwamy fusy i napar gotowy.
źródło
źródło
źródło
źródło
https://en.wikipedia.org/wiki/Roselle_(plant)
https://en.wikipedia.org/wiki/Hibiscus_tea