03-12-2022, 23:48
Bo choć Pokrzywa to chwast pospolity, ukryta jest w niej ogromna zdrowotna siła.
I to, co dawne zielarki wyczuwały intuicyjnie, obserwując wyłącznie przyrodę i stan zdrowia swoich pacjentów, dziś potwierdzają badania naukowe.
Pokrzywa zawiera sporą ilość fosforu, jodu, krzemu, magnezu, potasu oraz witaminy A, B2, C i K.
Dobrze wpływa na nerki i układ moczowy.
Usprawniając pracę tych organów, ułatwia organizmowi oczyszczanie się z toksyn, a więc leczy też trądzik i wszelkiego rodzaju wypryski związane z zatruciem organizmu, bo usuwa nagromadzone w ciele złogi szkodliwego kwasu moczowego.
Likwiduje też opuchlizny, bo pomaga pozbyć się nadmiaru wody.
W aptece i kuchni
Maj to najlepszy miesiąc na zbiory Pokrzywy.
Zbierajmy ją jednak nie tylko po to, aby tworzyć z jej liści zdrowotne napary lub wywary – proponujemy wykorzystać Pokrzywę również w kuchni.
Jej liście są delikatne w smaku i wcale nie parzą.
Dla całkowitej pewności wystarczy przelać je wodą o temperaturze 60 st. C.
To zdezaktywuje kwas mrówkowy odpowiedzialny za parzące właściwości.
Z takich liści można przygotować pyszną zupę albo dodać pokrojone listki do jajecznicy bądź zblanszować je na patelni z odrobiną masła i czosnku jak szpinak – w smaku pokrzywa jest do niego podobna.
Uwaga! Do jedzenia i najróżniejszych herbatek nadaje się wyłącznie cztery–pięć górnych listków.
Zielona zupa
500 g liści Pokrzywy płuczemy w wodzie, a potem dusimy na maśle z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem.
Następnie wszystko miksujemy, dodajemy wywar z włoszczyzny i gotujemy ok. 20 min.
Zupę warto doprawić jogurtem naturalnym lub śmietaną 12 proc.
Jeśli jest zbyt rzadka, można zagęścić ją mąką.
Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz ziemniakami.
Kuracja wzmacniająca
Mielimy świeżo zebrane liście Pokrzywy w sokowirówce lub mikserze.
Po odcedzeniu sok należy pić przez dwa tygodnie w ilości od 1–2 łyżek do pół szklanki dziennie.
Można poprawić jego smak miodem i sokiem z cytryny.
Po 14 dniach kuracji robimy tydzień do 3 tygodni przerwy.
Nie należy stosować takiej podwójnej kuracji częściej niż 2 razy na kwartał.
Kojąca kąpiel
Kąpiel z dodatkiem Pokrzywy doskonale złagodzi podrażnienia skórne.
Przyniesie też ulgę w bólach reumatycznych.
Liście musimy bardzo drobno posiekać, włożyć do woreczka z gazy i umieścić pod strumieniem gorącej wody.
Można także wlać do wanny świeży sok Pokrzywowy.
Magiczny obrzęd oczyszczający
Wywaru z Pokrzywy używa się w czasie egzorcyzmów.
...dla przywrócenia dobrej energii i ochrony dla siebie i domu, możesz zaparzyć Pokrzywę i naparem skropić ubranie oraz mieszkanie.
Przywrócisz spokój ludziom i oczyścisz otoczenie ze złej energii.
Agnieszka Lesiak
źródło
źródło
I to, co dawne zielarki wyczuwały intuicyjnie, obserwując wyłącznie przyrodę i stan zdrowia swoich pacjentów, dziś potwierdzają badania naukowe.
Pokrzywa zawiera sporą ilość fosforu, jodu, krzemu, magnezu, potasu oraz witaminy A, B2, C i K.
Dobrze wpływa na nerki i układ moczowy.
Usprawniając pracę tych organów, ułatwia organizmowi oczyszczanie się z toksyn, a więc leczy też trądzik i wszelkiego rodzaju wypryski związane z zatruciem organizmu, bo usuwa nagromadzone w ciele złogi szkodliwego kwasu moczowego.
Likwiduje też opuchlizny, bo pomaga pozbyć się nadmiaru wody.
W aptece i kuchni
Maj to najlepszy miesiąc na zbiory Pokrzywy.
Zbierajmy ją jednak nie tylko po to, aby tworzyć z jej liści zdrowotne napary lub wywary – proponujemy wykorzystać Pokrzywę również w kuchni.
Jej liście są delikatne w smaku i wcale nie parzą.
Dla całkowitej pewności wystarczy przelać je wodą o temperaturze 60 st. C.
To zdezaktywuje kwas mrówkowy odpowiedzialny za parzące właściwości.
Z takich liści można przygotować pyszną zupę albo dodać pokrojone listki do jajecznicy bądź zblanszować je na patelni z odrobiną masła i czosnku jak szpinak – w smaku pokrzywa jest do niego podobna.
Uwaga! Do jedzenia i najróżniejszych herbatek nadaje się wyłącznie cztery–pięć górnych listków.
Zielona zupa
500 g liści Pokrzywy płuczemy w wodzie, a potem dusimy na maśle z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem.
Następnie wszystko miksujemy, dodajemy wywar z włoszczyzny i gotujemy ok. 20 min.
Zupę warto doprawić jogurtem naturalnym lub śmietaną 12 proc.
Jeśli jest zbyt rzadka, można zagęścić ją mąką.
Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo oraz ziemniakami.
Kuracja wzmacniająca
Mielimy świeżo zebrane liście Pokrzywy w sokowirówce lub mikserze.
Po odcedzeniu sok należy pić przez dwa tygodnie w ilości od 1–2 łyżek do pół szklanki dziennie.
Można poprawić jego smak miodem i sokiem z cytryny.
Po 14 dniach kuracji robimy tydzień do 3 tygodni przerwy.
Nie należy stosować takiej podwójnej kuracji częściej niż 2 razy na kwartał.
Kojąca kąpiel
Kąpiel z dodatkiem Pokrzywy doskonale złagodzi podrażnienia skórne.
Przyniesie też ulgę w bólach reumatycznych.
Liście musimy bardzo drobno posiekać, włożyć do woreczka z gazy i umieścić pod strumieniem gorącej wody.
Można także wlać do wanny świeży sok Pokrzywowy.
Magiczny obrzęd oczyszczający
Wywaru z Pokrzywy używa się w czasie egzorcyzmów.
...dla przywrócenia dobrej energii i ochrony dla siebie i domu, możesz zaparzyć Pokrzywę i naparem skropić ubranie oraz mieszkanie.
Przywrócisz spokój ludziom i oczyścisz otoczenie ze złej energii.
Agnieszka Lesiak
źródło
źródło